Торта Капучино с белтъчено суфле, маслен крем кафе и шоколадов блат
![Торта Капучино с белтъчено суфле, маслен крем кафе и шоколадов блат - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/170830155039torta-kapuchino.jpg)
Необходими продукти
За суфлето:
- 5 яйчени белтъка
- 100 грама захар
- 200 грама кондензирано мляко
- 100 грама масло
- 15 грама желатин
- 80 милилитра вода
- по щипка ванилия и лимонтузу
За кафе-сиропа:
- 200 милилитра вода
- 2 чаени лъжици разтворимо кафе
- 4 чаени лъжици захар
За масления крем кафе:
- 200 грама масло
- 200 грама кондензирано мляко
- 1 чаена лъжица кафеен сироп
- 2 супени лъжици коняк
За шоколадовия блат:
- 6 яйца
- 180 грама захар
- 150 грама брашно
- 30 грама какао
- 4 супени лъжици вряща вода
- 1 супена лъжица разтворимо кафе
- 1 ванилия
- 60 милилитра олио
- бакпулвер
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера и какаото.
Яйцата (със стайна температура) разбийте със захарта в продължение на 10 минути. Ще се получи гъста светла маса, която ще увеличи обема си 2-3 пъти. Без да прекратявате разбиването, налейте 2 супени лъжици вряща вода, след това на тънка струя добавете олиото и разбивайте, докато сместа стане гъста и пухкава. Консистенцията ще стане по-плътна.
Половината от сухата смес комбинирайте с яйчената. Разбъркайте старателно с лопатка, като движенията да бъдат отдолу нагоре и от края към центъра.
По същия начин постъпете и с останалото количество от сухата смес.
Разтворете кафето и го добавете към тестото. Разбъркайте старателно с лопатка. Показател за готовност е когато сместа започне да се стича на ленти от лопатката.
Изпечете блата във форма с диаметър 22-26 сантиметра (големината изберете според предпочитаната височина на готовия блат). Дъното покрийте с хартия за печене. Фурната трябва да бъде загрята при 180 градуса, а необходимото време за печене е около 35-40 минути.
Разрежете охладения блат хоризонтално на две части.
За направата на тортата е необходима само едната половина. Вариант е да замразите втората и да използвате следващ път или да приготвите половин доза тесто, от което да изпечете един недебел блат.
Сироп направете, като разтворите кафето и захарта във вряща вода. Щом течността се охлади, с половината от нея сиропирайте основата. Останалите 100 милилитра ще се необходими за приготвяне на крема.
Време е да се заемете и с него. Първо разбийте размекнатото масло, докато увеличи обема си.
След това постепенно добавете кондензираното мляко, слагайки по 1 супена лъжица от него, налейте коняка и сиропа (охладен до стайна температура). След всяко добавяне на продукт разбивайте сместа до еднородност. Не задължително да използвате всичките 100 милилитра сироп. Опитвайте на вкус и преценете колко да налеете от него.
Ред е на суфлето. Разтворете желатина във вода и поставете на водна баня. Подсладете с 50 грама захар, сложете по щипка лимонтузу и ванилия и оставете сместа така, докато настъпи моментът да използвате.
Размекнатото масло разбийте с кондензираното мляко (което трябва да е със стайна температура). Ще се получи течна много вкусна комбинация.
Охладените белтъци разбийте до състояние твърди върхове (използвайте сух съд).
Постепенно добавете останалите 50 грама захар, без да спирате да разбивате.
Когато отново се получи твърда пяна, налейте в нея желатина на тънка струя. Разбийте до гладкост.
След това започнете да добавяте по малко от белтъчената маса в маслената, като през цялото време разбивате. Работете бързо, комбинацията ще се получи течна.
Поставете блата, пропит със сиропа, в разглобяема форма и намажете с 1/3 от кафе крема.
Отгоре разпределете равномерно суфлето и приберете съда в хладилника, докато слоят стегне. Междувременно съхранявайте масления крем при стайна температура.
Щом суфлето се охлади и втвърди достатъчно (най-добре оставете в хладилника за една нощ или около 8 часа), отстранете пръстена от съда.
Намажете повърхността и страните на тортата с останалия крем кафе и украсете както ви подскаже въображението.
Преди да поднесете десерта, сложете го в хладилника за известно време, за да може кремът да стегне.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: edimdoma.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
FUN WINE ШАРДОНЕ КАФЕ КАПУЧИНО 6% 250 мл
КАФЕ МАШИНА ЗА ЕСПРЕСО И КАПУЧИНО ADLER RED
Безплатна доставка за България!РЪЧЕН МИКСЕР С КУПА CREMA 2
Безплатна доставка за България!БЕЛУГА ДЪРВЕНА ТОРТА 70587
БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА BJ627
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЕТСКА ДЪРВЕНА ТОРТА 14069
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Торта с млечен крем и карамелизирани орехи
- Торта от вафлени кори с крем от бял шоколад и кокос
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Овесена торта без брашно, яйца и масло
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- За безупречно разрязване на торти и меки сирена, използвайте конец за зъби
Коментари към Торта Капучино с белтъчено суфле, маслен крем кафе и шоколадов блат