Свински черен дроб в сметана с лук и моркови
Необходими продукти:
500 грама свински черен дроб
1 глава лук
1 морков
4 супени лъжици заквасена сметана (или майонеза)
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте добре черния дроб и го оставете за известно време в оцет, вода или прясно мляко. Всяка домакиня знае поне няколко тънкости, които ще й помогнат да направи дроба мек и въздушен. Ето една хитринка от нас: по време на пърженето добавете малко мед или захар към дроба.
Но да спазваме последователността за приготвяне на ястието.
След като сте подготвили дроба, нарежете лука и настържете на едро моркова.
Сложете дроба в дълбок тиган или тенджера, прибавете лука и моркова, след това сметаната (или майонеза), налейте вода, колкото да се покрият продуктите, затворете съда с капак. Поставете на слаб огън и нека всичко се задушава в продължение на 15 - 20 минути. Към края овкусете със сол и черен пипер на вкус.
В случай че прекалите със задушаването и дробът се получи сух, разтворете във вода кетчуп или майонеза и получения сос (консистенцията му да не бъде гъста, използвайте вода и майонеза, например, в съотношение 50:50) прибавете в ястието.
Добър апетит!
Коментари към Свински черен дроб в сметана с лук и моркови