Пълнозърнести гофрети със сладко от боровинки и сметана
Веднъж след като опитате богатия и много приятен вкус, който дрождите придават на тези пълнозърнести гофрети, никога няма да искате да се върнете към обикновената класическа рецепта. Може да направите гофрети за делничните дни с остатъчното тесто, ако остане такова.
Необходими продукти:
- 2 и 3/4 чаени чаши нискомаслено прясно мляко
- 6 супени лъжици краве масло, нарязано на парчета или кокосово масло
- 3 чаени чаши пълнозърнесто брашно
- 1 и 1/2 супени лъжици захар
- 1 пакетче суха мая (около 2 и 1/4 чаени лъжички)
- 3/4 чаена лъжичка сол
- 3 големи яйца, леко разбити
- 1 и 1/2 чаени лъжички екстракт от ванилия
за гарниране:
- сладко от боровинки
- сметана
Начин на приготвяне:
Загрейте прясното мляко и кравето масло (или кокосовото масло) в малка тенджера на средно силен огън, докато маслото се разтопи, след което оставете да се охлади до стайна температура за около 15 минути.
Смесете в голяма купа брашното, захарта, маята и солта.
Разбийте в млечната смес яйцата и ванилията до хомогенност. Изсипете мокрите съставки към сухите и разбийте до хомогенност. Приберете в хладилник за поне 4 часа и до 3 дни.
Извадете тестото от хладилника и внимателно разбъркайте. Изсипете около 1/2 чаша тесто за гофрети в предварително загрят гофретник и запечете според инструкциите на производителя.
Сервирайте и гарнирайте по желание със сладко от боровинки и сметана или с любимите си вкусове.
*Тестото за гофрети може да замразите до 3 месеца и да размразите преди употреба.
Да ви е вкусно!
eatingwell.com
Коментари към Пълнозърнести гофрети със сладко от боровинки и сметана