Рецепти за мекици с мая
Мекиците са любима закуска на поколения българи. Оказва се, че на вкуса им се възхищават и чужденците, които са имали възможност да ги опитат. Рецептите за приготвянето на тестеното изделия са десетки. Те могат да включват кисело или прясно мляко, но може да се замесят и без млечния продукт. Дали ще се използва мая при направата на тестото или не също е въпрос на избор. Когато в тестото няма мая, се добавя сода бикарбонат, защото е важно да има набухвател. Някои домакини залагат на газирана вода за тестото, други – на обикновена питейна, има разновидности с яйца, както и рецепти без такива. Разнообразието е огромно, а крайният резултат винаги е запомнящ се. Предлагаме ви варианти на мекици с мая. Някои от рецептите съдържат бира и/или газирана вода, което е гаранция за получаването на пухкава закуска.
Мекици с жива мая
Необходими продукти:
2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша вода (топла)
20 грама жива мая
1/2 чаена лъжица сол
1 супена лъжица захар
олио за пържене
Начин на приготвяне:
Смесете маята със захарта и разтворете в топлата вода. Прибавете солта, брашното и разбъркайте добре сместа с дървена лъжица или миксер. Може да сложите по 1 чаена лъжица олио и оцет. Оставете тестото да втаса. След това късайте по малко от него, разтеглете с ръце и пържете в силно нагорещено олио.
Готовите мекици поръсете с пудра захар, сервирайте със сладко, мед или сирене.
Съвет: Оформянето на мекиците и подготовката им преди пържене е добре да става с мокри или намазнени с олио ръце. |
Мекици с газирана вода, суха мая и бира
Необходими продукти:
- 600 грама брашно
- 9 грама суха мая
- 30 милилитра олио
- щипка захар и щипка сол
- 150 милилитра бира
- 50 милилитра газирана вода
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното, солта, захарта и маята. Налейте олиото, бирата, газираната вода и направете тесто. Оставете го да втаса и разделете на равни топки.
С намазнени ръце разтеглете от тях фини кори и изпържете в сгорещено олио. Поднесете мекиците топли, поръсени с пудра захар или гарнирани със сладко, сирене, мед.
Съвет: Готовите мекици изваждайте върху хартиена кърпа – тя ще поеме ненужната мазнина, която е попило тестеното изделие по време на пърженето. |
Пухкави мекици от бирено тесто с жива мая и белтък
Необходими продукти:
30 грама жива мая
1 чаена лъжичка захар
100 мл хладка вода
100 милилитра бира
1 белтък
2 супени лъжици оцет
4 супени лъжици олио
килограм и половина брашно
1 супена лъжица сол
олио за пържене
Начин на приготвяне:
В купа пресейте брашното, добавете солта и направете кладенче. Разтворете маята във водата, сложете захарта. Разбийте белтъка с олиото, добавете оцета и бирата. Изсипете при маята. Разбъркайте до хомогенност и комбинирайте сместа с брашното.
Направете тесто и го оставете да втаса. С намазнени ръце го разделете на части, разтеглете всяка от тях и изпържете в сгорещено олио и от двете страни. Поднесете мекиците топли, поръсени с пудра захар или гарнирани по ваш вкус.
Коментари към Рецепти за мекици с мая