Лангош (унгарски мекици)
Необходими продукти:
- 300 грама брашно
- 7 грама суха мая
- 250 милилитра вода
- 1/2 чаена лъжица сол
- олио за пържене
за гарнитура:
- заквасена сметана
- настърган кашкавал
- 2-3 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
Разтворете солта в чаша с водата. Смесете в купа брашното с маята. Добавете солената вода и разбъркайте добре сместа с дървена лъжица или с ръце. Оставете тестото в купа, покрита с чиста кърпа, да втаса за около 30-40 минути, или докато се удвои размерът му.
Поставете втасалото тесто върху набрашнена повърхност. Изрежете от него кръгли форми (около 10 сантиметра) с дъното на голяма чаша. Разтегнете с ръце кръга, така че да бъде по-тънък в краищата. Оставете формите да втасат за още 30 минути върху набрашнена повърхност.
Запържете в тенджера с нагорещено олио до златистокафяво, след което обърнете от другата страна.
Сервирайте горещи самостоятелно или поръсени с наситнен чесън. Друг вариант е да са намазани с чесън и гарнирани с настърган кашкавал и заквасена сметана. Може да експериментирате с гарнитурата според вашия вкус.
Добър апетит!
visitbudapest.travel
Снимка: theculturetrip.com
Коментари към Лангош (унгарски мекици)