Празнична торта с фъстъчено масло и крем кафе
Необходими продукти:
За тортата:
- 2 1/4 чаени чаши брашно
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 3 1/2 чаени лъжички бакпулвер
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 1/4 чаена чаша мляко
- 1/8 чаена чаша орехово олио
- 3/4 чаена чаша масло
- 1 супена лъжица ванилия
- 3 яйца
- 1 чаена чаша фъстъчено масло
- 1/4 чаена чаша кафява захар
- 1 чаена чаша сметана
За глазурата:
- 2 1/2 чаени чаши пудра захар
- 1/2 чаена чаша какао на прах
- 3/4 чаена чаша масло
- 2 супени лъжици еспресо, прясно приготвено
- 2 супени лъжици мляко
- 1 чаена лъжичка ванилия
Начин на приготвяне:
В голяма купа разбийте 1/2 чаена чаша масло за около 1-2 минути. Добавете брашното, захарта, бакпулвера и солта и отново разбийте, използвайки приставките за тесто. Прибавете млякото, ореховото масло, яйцата, 1/2 чаена чаша фъстъчено масло и ванилията и отново разбъркайте до получаването на хомогенна смес.
Подмажете две кръгли форми за печене с диаметър около 23 сантиметра и разпределете тестото по равно.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за близо 20-25 минути или докато клечката за зъби излезе чиста от блата.
Извадете блатовете и ги оставете да се охладят за около час.
През това време направете крема, като в малка тенджера затоплите останалото масло на средно силен огън. Добавете кафявата захар и оставете сместа да къкри около минута, докато захарта се разтопи напълно. Охладете сместа в хладилник в продължение на 10 минути.
В охладена метална купа разбийте сметаната, докато бъркалките започнат да оформят меки върхове.
В друга купа разбъркайте останалото фъстъчено масло и охладената захарно маслена смес до получаването на гладка и кремообразна смес. Добавете разбитата сметана и отново разбъркайте добре.
Разрежете всеки блат хоризонтално, така че да получите 4 тънки блата. Сложете първия блат върху поднос за торта, намажете с 1/3 от крема, положете следващия блат и върху него разпределете втората 1/3 от крема и така, докато слепите всички блатове - четвъртия остава без крем отгоре. Приберете в хладилника, докато направите глазурата.
В голяма купа разбийте маслото и какаото. Добавете пудрата захар, кафето, млякото и ванилията и разбийте на висока скорост за 3-4 минути.
Извадете тортата от хладилника и разпределете равномерно глазурата, включително и отстрани. Поднесете я охладена.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АМИКС МР. ПОПЪРС ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 800 гр.
ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО КРЪНЧИ 250 г ЗЕМЕЛА
БАТЕРИ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 500 гр.
ПЕРФЕКТА ПИЛИНГ ЗА ТЯЛО С ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 300 г
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ БИО ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО С БАНАН И ВАНИЛИЯ 350 гр.
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО С КАКАО И КОКОС 350 гр.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
- Фъстъчено масло – състав, ползи и вреди от консумацията му
- Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
- Торта Червено кадифе с крем от извара
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Как да си направим оригинална декорация за торта с шоколад
- Торта от вафлени кори с крем от бял шоколад и кокос
- Ето защо не трябва да режете тортата на триъгълници
- Белтъчен крем с карамел и кафе (за торти и сладкиши)
Коментари към Празнична торта с фъстъчено масло и крем кафе