Пита с кори за баница и зеленчукова плънка

Необходими продукти:
- 2 1/2 супени лъжици зехтин
- 1 килограм тиква или сладки картофи, нарязани на кубчета
- 2 глави червен лук, наситнени
- 2 накълцани скилидки чесън
- 1/2 чаена лъжица лют червен пипер на люспи
- 200 грама горски гъби - микс
- 500 грама свеж спанак
- 50 грама разтопено масло
- 6 кори за баница
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрява на 180 градуса.
Затоплете 2 супени лъжици зехтин в дълбок голям тиган. Добавете тиквата, подправете и задушете под капак за 10 минути, докато омекне.
Прибавете лука и пържете 5 минути, а след това сложете чесъна и лютивата подправка. Изчакайте ароматите да се освободят и пресипете в купа сместа.
Останалото олио сложете в същия тиган и изпържете гъбите за 1-2 минути, докато омекнат. Прехвърлете в чинията при зеленчуците.
Сложете спанака в гевгир и изплакнете на чешмата с гореща вода, по този начин листенцата ще се попарят, без да се налага да ги варите.
Намазнете 22-сантиметрова кръгла тава с отделящи се стени с масло.
Намажете 1 кора с масло и я сложете в тавата, след това още 4 листа, като всеки от тях също намазвате с масло. Подреждайте ги една върху друга, като ги слагате в различни посоки.
Разпределете половината от зеленчуците, всичкия спанак и покрийте с останалите зеленчуци. Накрая сложете последната кора за баница и краищата сгънете към центъра.
Печете 45 минути, докато питката стане златиста и хрупкава. Охладете 10 минути и тогава сервирайте.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Баници
- Банички от лаваш с кашкавал и магданоз
- Баница с лапад и сирене
- Банички със сирене
- Късана баница от лаваш със сирене, яйца и прясно мляко
- Солени бутерки с шунка, кашкавал и спанак
- Руло от лаваш с картофено пюре и кайма
- Банички с шунка, кашкавал и маслини
- Рецепти за дърпана баница със сирене
- Бухтички
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
Коментари към Пита с кори за баница и зеленчукова плънка