Пилаф с нахут и гъби

Необходими продукти:
200 грама дългозърнест ориз
150 грама нахут
2 големи глави лук
300 грама моркови
50 грама сушени гъби
3 супени лъжици олио
дафинов лист
кориандър
черен пипер
бахар
сол
други подправки по избор и на вкус
Начин на приготвяне:
Залейте нахута с топла вода и оставете да престои 12 часа. Ориза залейте с вряща вода за 20 - 30 минути. Гъбите сварете в подсолена вода в продължение на 10 - 15 минути, след което отцедете течността с помощта на гевгир. Запазете гъбената отвара.
Настържете морковите на едро ренде, лука нарежете.
Нагорещете олиото и в него изпържете лука до прозрачност заедно с подправките. Добавете морковите и задушете в продължение на 5 - 7 минути.
Идва ред на гъбите, изсипете и тях в съда със зеленчуците, пържете още 5 - 7 минути. Подсолете на вкус.
Прехвърлете ги в тенджера с дебело дъно и към сместа прибавете ориза и нахута. Налейте гъбената отвара (1 литър) и оставете ястието да се задушава в продължение на час.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- 12 ползи за здравето от нахута – едно от първите култивирани от човека растения
- Леблебия, Нахут, Сланутък
- Пържени гъби със сметана и лук
- Свинско с гъби в сметана
- Ливаден пачи крак
- Зимна припънка, Зимненка
- Двуспорова печурка
- Пилешки бомбички с бекон, гъби и кашкавал
- Гъби с чушки и лук, задушени във вино
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
Коментари към Пилаф с нахут и гъби