Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пикантен италиански колбас Ндуя

Пикантен италиански колбас Ндуя

Пикантен италиански колбас Ндуя - изображение

Необходими продукти:

  • 1 килограм мазно свинско месо (бекон, например)
  • 1 килограм свинска мас
  • 1 килограм микс от смлени люти чушки, подправени само със сол и оцет
  • 90 грама сол
  • 1/4 литра червено вино
  • 4 колагенови обвивки за колбас или добре почистени естествени черва (осолени)

Начин на приготвяне:

Накиснете обвивката за 5-10 минути във вода, ако използвате колагенова.

Ако имате естествени черва следвайте няколко стъпки:

  • измийте ги добре от солта;
  • накиснете ги за от 15 минути до 1 час в чиста вода;
  • напълнете няколко пъти червото с чиста вода, за да подпомогнете на еластичността му.

Нарежете месото на достатъчно малки парченца, за да могат да минат през уреда за мелене на месо. Смелете го два пъти, за да се получи възможно най-кремообразна текстура.

Комбинирайте месото, чушката и маста. Посолете и добавете виното и разбъркайте добре. Оставете сместа да си почине 30 минути.

Пригответе се да напълните колбаса. Преминете с влажна кърпа по дължина на обвивката и в единия край направете възел.

Напълнете наденицата и направете друг възел в края. Продължете по същия начин, докато направите всичкото количество месо. Ако някъде в месото се образуват въздушни балончета, може да ги спукате с игла.

Изсушете деликатеса на хладно в изба с добър въздушен поток на температура 10-15 градуса. Всяка сутрин отваряйте прозорец, а през нощта го затваряйте, правете това в продължение на 2 седмици (циркулацията на въздуха ще предотврати образуването на влага и "лош" мухъл".

Изсушаването на месото отнема много време, за всеки килограм са нужни 6 седмици сушене, т.е. за 3 килограма колкото е посочена в рецептата, за необходими 18 седмици за изсушаването. Ще разберете, че колбасът е готов, когато придобие бяла плесен отвън, а месото стане тъмно червено.

Може и да опушите месото на ниска температура, като го правите веднъж на две седмици през целия период на сушенето.

Колбасът е много лют и се използва традиционно за мазане или за топинг на пици и спагети.

ндуя

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: cucinato.ca
Снимки: bbcgoodfood.com; gustini.de

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноБотаника