Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Пикантен италиански колбас Ндуя

Пикантен италиански колбас Ндуя

от 28 фев 2019г.
Пикантен италиански колбас Ндуя - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

  • 1 килограм мазно свинско месо (бекон, например)
  • 1 килограм свинска мас
  • 1 килограм микс от смлени люти чушки, подправени само със сол и оцет
  • 90 грама сол
  • 1/4 литра червено вино
  • 4 колагенови обвивки за колбас или добре почистени естествени черва (осолени)

Начин на приготвяне:

Накиснете обвивката за 5-10 минути във вода, ако използвате колагенова.

Ако имате естествени черва следвайте няколко стъпки:

  • измийте ги добре от солта;
  • накиснете ги за от 15 минути до 1 час в чиста вода;
  • напълнете няколко пъти червото с чиста вода, за да подпомогнете на еластичността му.

Нарежете месото на достатъчно малки парченца, за да могат да минат през уреда за мелене на месо. Смелете го два пъти, за да се получи възможно най-кремообразна текстура.

Комбинирайте месото, чушката и маста. Посолете и добавете виното и разбъркайте добре. Оставете сместа да си почине 30 минути.

Пригответе се да напълните колбаса. Преминете с влажна кърпа по дължина на обвивката и в единия край направете възел.

Напълнете наденицата и направете друг възел в края. Продължете по същия начин, докато направите всичкото количество месо. Ако някъде в месото се образуват въздушни балончета, може да ги спукате с игла.

Изсушете деликатеса на хладно в изба с добър въздушен поток на температура 10-15 градуса. Всяка сутрин отваряйте прозорец, а през нощта го затваряйте, правете това в продължение на 2 седмици (циркулацията на въздуха ще предотврати образуването на влага и "лош" мухъл".

Изсушаването на месото отнема много време, за всеки килограм са нужни 6 седмици сушене, т.е. за 3 килограма колкото е посочена в рецептата, за необходими 18 седмици за изсушаването. Ще разберете, че колбасът е готов, когато придобие бяла плесен отвън, а месото стане тъмно червено.

Може и да опушите месото на ниска температура, като го правите веднъж на две седмици през целия период на сушенето.

Колбасът е много лют и се използва традиционно за мазане или за топинг на пици и спагети.

ндуя

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: cucinato.ca
Снимки: bbcgoodfood.com; gustini.de

Още по темата:
  • Ветрило от тиквички с кашкавал, масло и колбас Ветрило от тиквички с кашкавал, масло и колбас
  • Питки с колбас и сусам Питки с колбас и сусам
  • Как да направим плато с колбаси, сирена и плодове Как да направим плато с колбаси, сирена и плодове
  • Италианска салата с макарони и маслини Италианска салата с макарони и маслини
5.0/5 1 оценка

Коментари към Пикантен италиански колбас Ндуя

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Пикантен италиански колбас Ндуя
    www.framar.bg 
    на 19 August 2025 в 00:00
    Коментирайте "Пикантен италиански колбас Ндуя"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от месо
  • Медици: Ограничавайте яденето на колбаси от какъвто и да е вид!
  • Ветрило от тиквички с кашкавал, масло и колбас
  • Български учени направиха салам, предпазващ от рак
  • Питки с колбас и сусам
  • Как да направим плато с колбаси, сирена и плодове
  • Пица на тиган с картофен блат
  • Италианска салата с макарони и маслини
  • Миш-маш с гъби и колбас
  • Соя
  • Консумацията на колбаси може да бъде опасна
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреденВсе по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

от 18 авг 2025г.Прочети повече
При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохолаПри кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

от 18 авг 2025г.Прочети повече
Диета с ниско остатъчно съдържаниеДиета с ниско остатъчно съдържание

Диета с ниско остатъчно съдържание

от 18 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 33 дни, 10 часа и 42 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 38 дни, 14 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Соя Соя

Соя

от 02 апр 2024г. Прочети повече
Шунка Шунка

Шунка

от 15 дек 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДУРЕКС ОВЛАЖНЯВАЩ ГЕЛ REAL FEEL 50 мл

АНАНТРА ФИМЕЙЛ ЗА ЖЕНИ таблетки * 14

АРТРОАКТАЛ тинктура 100 мл

ДОКТОР УАКДЕС КАНЧНАР ГУГУЛ капсули * 60

ТЕНА ИЗМИВАЩА ПЯНА 3 в 1 БЕЗ ИЗПЛАКВАНЕ 400 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:45

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 18:16:02

САМ - Е НАТУРАЛ таблетки 400 мг * 20 ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: Ани от 18 авг 2025г. в 17:39:06

КОЛОН КЛИЙНЪР ПЛЮС 449 мг капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: Лия от 18 авг 2025г. в 17:27:12

СТАФИСАГРИА D6 пилули 10 гр.

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 авг 2025г. в 15:56:30
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival