Печени яйца с картофи и гъби в сметана

Необходими продукти:
- 5 средни картофа (ако са малки, използвайте повече)
- 1 голяма глава лук или 2-3 и повече малки (зависи от размера)
- 4 яйца
- 300 грама гъби
- 50-60 грама масло
- 1 супена лъжица коняк
- 1 чаена чаша нискомаслена готварска сметана
- малко растително олио
- сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте гъбите, нарежете ги на парчета и изпържете до златисто в маслото, след което ги извадете от мазнината.
Обелете картофите, нарежете ги на парчета или на кръгчета.
Лука също обелете, накълцайте го ситно.
Запържете картофите до златисто в смес от масло и олио, след това прибавете лука. Нека всичко се приготвя още няколко минути.
Загрейте фурната до 180 градуса. Подмажете форма с мазнината, която е останала от пърженето на зеленчуците.
Подредете продуктите на слоеве в подготвения съд - ред картофи с лук, а върху него разпределете гъбите.
Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.
Направете в сместа място за яйцата. Чукнете ги, като се постараете да запазите жълтъците цели.
Отново подсолете и налейте сметаната, като тя трябва да покрие продуктите така, че да се виждат само жълтъците на яйцата. Най-отгоре напръскайте с коняк.
Изпечете ястието във фурната в продължение на 10-15 минути (белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане полутечен, кремообразен).
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Запеканка от моркови с яйца
- Печени яйца с лук и соев сос
- Яйчени гнезда с пармезан
- Печени яйца с масло и кашкавал в хлебни кошнички
- Запеканка за закуска от яйца и шунка
- Броколи с лук и яйца на фурна
- Печени яйца в чаша с домати, лук и сметана
- Беконови кошнички с яйце и кашкавал
- Яйчени гювечета с боб и сирене Чедър
- Яйца в лодка от авокадо
Коментари към Печени яйца с картофи и гъби в сметана