Печени яйца с картофи и гъби в сметана
Необходими продукти:
- 5 средни картофа (ако са малки, използвайте повече)
- 1 голяма глава лук или 2-3 и повече малки (зависи от размера)
- 4 яйца
- 300 грама гъби
- 50-60 грама масло
- 1 супена лъжица коняк
- 1 чаена чаша нискомаслена готварска сметана
- малко растително олио
- сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Измийте гъбите, нарежете ги на парчета и изпържете до златисто в маслото, след което ги извадете от мазнината.
Обелете картофите, нарежете ги на парчета или на кръгчета.

Лука също обелете, накълцайте го ситно.

Запържете картофите до златисто в смес от масло и олио, след това прибавете лука. Нека всичко се приготвя още няколко минути.

Загрейте фурната до 180 градуса. Подмажете форма с мазнината, която е останала от пърженето на зеленчуците.
Подредете продуктите на слоеве в подготвения съд - ред картофи с лук, а върху него разпределете гъбите.
Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.

Направете в сместа място за яйцата. Чукнете ги, като се постараете да запазите жълтъците цели.

Отново подсолете и налейте сметаната, като тя трябва да покрие продуктите така, че да се виждат само жълтъците на яйцата. Най-отгоре напръскайте с коняк.

Изпечете ястието във фурната в продължение на 10-15 минути (белтъкът трябва да стегне, а жълтъкът да остане полутечен, кремообразен).

Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Яйца със спанак и кисело мляко
- Броколи с лук и яйца на фурна
- Яйца в гювече с шунка, чесън и сметана
- Печени яйца на фурна със сметана, чесън и кашкавал
- Гювечета от яйца с гъби, доматен сос и моцарела
- Гювечета с яйца в подлучена сметана и сирене
- Турска закуска менемен с яйца и млечен сос със сумак
- Запечени яйца с домати, колбас и кашкавал
- Яйца с пилешки дробчета и домати
- Яйчени рулца с кашкавал и зелен лук
Коментари към Печени яйца с картофи и гъби в сметана