Рецепти за печена тиква с мед и орехи

Замирише ли на печена тиква с мед и орехи всички знаем, че есента е вече тук и зимата наближава. Тиквата може да се използва и като плод, и като зеленчук. Комбинира се чудесно както със сладки, така и със солени храни. С нея могат да се приготвят страхотни десерти, крем супи и ястия. Тъй като е нискокалорична, е подходяща за консумация от хора, целящи отслабване и за всички, които се стремят да се хранят по-здравословно. Печенето е може би най-доброто нещо, което можете да направите с тиквата, тъй като самият процес подобрява вкуса и придава на плодовия зеленчук мека и кремообразна консистенция. Използването на подправки като канела, карамфил и индийско орехче, допълват вкуса и придават на сладкото изкушение много приятен аромат.
Печена тиква с мед и орехи
Необходими продукти за приготвянето на печена тиква с мед и орехи:
- 500 грама тиква
- 2 супени лъжици мед (за предпочитане да е течен), по желание
- 1 супена лъжица натрошени орехови ядки
- 1 супена лъжица масло
- 1 супена лъжица тръстикова захар (може за замените с обикновена)
- малко сол
- пресен градински чай (по желание)
Начин на приготвяне на печената тиква с мед и орехи:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Измийте, обелете и почистете тиквата, нарежете я на едри парчета. Подредете в подходяща тава, напръскайте с вода (1-2 супени лъжици за посоченото количество), сложете мъничко сол и затворете съда с капак или покрийте с фолио. Поставете във фурната за 20-30 минути. Времето на печене зависи от дебелината на парчетата и от това, колко мека предпочитате да бъде тиквата. Ако сложите повече вода, ще получите по-скоро варена тиква или с подобна на пюре консистенция - въпрос на вкус.
Разтопете маслото, смесете го с меда и тръстиковата захар, ако използвате. Разбъркайте до получаването на еднородна смес. Добавете натрошените орехи и нарязания на ситно градински чай, ако използвате. Извадете тавата от фурната, намажете тиквата с медено-маслената смес и върнете да се запече за още около 15 минути.
Може да спрете дотук с приготвянето на тиквата и да си я хапнете. Друг вариант е да направите допълнителен сос. За целта извадете парчетата от тавата, подредете ги в чиния. Течността, която е останала в съда, излейте в нагорещен тиган и сложете щипка захар (за предпочитане тръстикова). Разбъркайте енергично в продължение на 15 секунди и свалете от котлона. Вече имате карамелено-меден сироп. Полейте с него готовата тиква.
Добър апетит!
Диетична печена тиква с мед и орехи на фурна
Необходими продукти за приготвянето на печена тиква на фурна:
- 1 килограм тиква, нарязана на парчета
- 1 чаена чаша кафява захар
- 1/2-1 чаена чаша орехи, натрошени
- 2 супени лъжици мед
- 1 чаена лъжичка канела
- 1/2 чаена лъжичка индийско орехче
- 1/2 чаена лъжичка бахар
- 1/4 чаена лъжичка карамфил
Начин на приготвяне на печената тиква:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Измийте, разрежете и почистете тиквата от семената. Разрежете наполовина, след което на тънки парчета..
В купа смесете кафявата захар, канелата, индийското орехче, бахара и карамфила, разбъркайте добре.
Потопете всяко парче тиква в сместа и сложете в тава за печене. Поръсете с пчелен мед и изпечете за около 45-60 минути или докато парчетата тиква се карамелизират и омекнат. Времето за печене ще варира в зависимост от дебелината на тиквата.
Изпечете в тиган на умерен огън орехите до хрупкавост и приятен аромат. Извадете тиквата от фурната и сервирайте с орехите. Поръсете с още мед по желание.
Да ви е сладко!
Как да нарежем правилно тиквата?
- Поставете тиквата върху кухненска хартия, за да предотвратите подхлъзване.
- Прорежете твърдата кора, използвайки върха на остър нож.
- Пробийте първо мястото, където искате да режете (най-добре е да бъде срязана на две през средата).
- Прокарайте ножа през дупката и внимателно започнете да режете.
- Премахнете семената и нарежете тиквата на резени или на малки парчета.
epicurious.com
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ФИТОПРОСТАЛ капсули * 60 + 20 ВИТАГОЛД
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА ПРЕМИУМ желирани таблетки * 90
РЕНЕ ФЮРТЕРЕР КЮРБИСИА ШАМПОАН 150 мл.
НАТУРАЛИКО ПРОСТАТ ХЕЛТ капсули * 60
МАРИСТО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 250 мл
ШАМПОАН ПРОТИВ КОСОПАД ПРИ МАЗНА КОСА 250 мл BIOTRICOLOGIA
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Тиква - полезни свойства и противопоказания
- Тиква "спагети" с чесън, сирена и сметана
- Тиквен сладкиш с мед и орехи
- Смути от сурова тиква с банан, ябълка, кефир и сусам
- Тиква, Кюрбисия
- Сладък пастет от тиква
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Тиквените семки - здравословна бомба от магнезий и цинк
- Тиквен сладкиш с грис и ябълки
- Сокът от тиква в борбата с килограмите
Коментари към Рецепти за печена тиква с мед и орехи