Палачинкова торта с крем маскарпоне и ягодов сос
Необходими продукти
За палачинките:
8 яйца
320 милилитра прясно мляко
180 милилитра течна сметана
35 грама захар
190 грама брашно
щипка сол
1 чаена лъжица ванилов екстракт
За яйчения крем:
150 милилитра прясно мляко
35 милилитра течна сметана
3-4 жълтъка (зависи от размера им)
60 грама захар
15 грама царевично нишесте
За крема с маскарпоне:
250 грама маскарпоне
250 грама от яйчения крем
100 грама бял шоколад
200 милилитра течна сметана (с масленост 33%)
1,5 супени лъжици прясно сварено силно еспресо
1,5 супени лъжици кафеен ликьор или ликьор Амарето
За ягодовия сос:
300-350 грама ягоди (или други ягодоплодни) - пресни или замразени
захар на вкус
1 супена лъжица нишесте
Начин на приготвяне:
Направете палачинково тесто, разбивайки яйцата с прясното мляко и течната сметана, подправете със захарта, солта и ваниловия екстракт. Разбъркайте и постепенно добавете пресятото брашно. Тестото ще бъде с консистенция на гъста сметана. Оставете го да престои 20-30 минути и тогава изпечете тънки палачинки от него в намазнен и нагорещен тиган.
Яйчения крем пригответе, като разбиете жълтъците със захарта до получаването на пухкава светла маса, тогава сложете нишестето и разбъркайте.
Млякото сгорещете почти до кипване и влейте на тънка струя при жълтъците, като бъркате непрекъснато. Сложете и сметаната. Поставете на бавен огън и варете до сгъстяване, бъркайки.
Готовия крем прехвърлете в чиста купа, покрийте с найлоново фолио, което да минава плътно върху крема, за да не се образува кора по повърхността му. Нека се охлади до топло състояние. Тогава налейте в него предварително смесените кафе и ликьор, разбъркайте.
Белия шоколад разтопете на водна баня и го добавете в крема, като двата продукта трябва да бъдат с приблизително еднаква температура.
Маскарпонето разбийте за няколко секунди с миксер или просто разбъркайте с лъжица. След това към него постепенно прибавете яйчения крем и бъркайте старателно до еднородност.
Сметаната разбийте на пяна и сложете при маскарпоне сместа, разбърквайки старателно с движения отдолу нагоре, запазвайки въздушността на крема.
Време е да сглобите тортата.
Подредете палачинките една върху друга, намазвайки ги с крема (нанасяйте около 1-2 лъжици от него) и редувайте така продуктите до изчерпването им.
Готовата торта приберете в хладилника за една нощ.
Ягодовия сос направете, като смесите замразените ягоди със захарта. Поставете ги върху котлона на слаб огън и варете в продължение на 10 минути.
След това пюрирайте с блендер и може да прокарате през сито, яко желаете.
Разтворете нишестето в съвсем мъничко вода и тогава прибавете към плодовото пюре. Сварете до сгъстяване (около 4-5 минути).
Когато сосът се охлади, с него покрийте охладената торта.
Украсете с пресни ягоди и бадемови листенца.
Да ви е сладко!
Снимки: gotovim-doma.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Солена торта от палачинки
- Палачинкова торта с пилешки пастет и гъби
- Лимонова палачинкова торта
- Торта от картофени палачинки със сирене и копър
- Торта от палачинки с мак и сметанов крем с кафе
- Торта от бананови палачинки с млечна плънка и орехова глазура
- Палачинкова торта с рикота и шоколадова глазура
- Морковена палачинкова торта
- Шоколадова торта от палачинки с кайсиево сладко, ром, стафиди и орехи
- Солена шахматна торта от палачинки
Коментари към Палачинкова торта с крем маскарпоне и ягодов сос