Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Лимонова торта с кафе и ликьор

Лимонова торта с кафе и ликьор

Лимонова торта с кафе и ликьор - изображение

Необходими продукти:

  • 200 грама брашно
  • 200 грама кефир или кисело мляко
  • 200 грама масло за крема + още 50 грама за тестото
  • 200 грама захар (150 от тях за тестото и 50 - за крема)
  • кората на 1 лимон
  • 1,5 чаена лъжица бакпулвер
  • 400 милилитра прясно мляко
  • 1,5 супени лъжици смляно натурално кафе
  • 5 супени лъжици грис
  • 30 милилитра подходящ ликьор (може да замените със сироп)

 

Начин на приготвяне:

Тестото

Разбийте маслото със захарта, добавете настърганата кора на цитруса и след това постепенно сложете брашното, смесено с бакпулвера, редувайки го с кефира или киселото мляко (няколко лъжици брашно, малко мляко и така до изчерпване на количествата им).

Готовото тесто изпечете в тава, чието дъно сте покрили с пергамент. Необходимото време е 20-30 минути, в зависимост от уреда, а градусите да бъдат 180.

Когато се зачерви, извадете и го разрежете хоризонтално на няколко части, за да получите блатовете за тортата.


Крема

Сварете кафето в около 100 милилитра вода и го прецедете, когато се охлади. Смесете напитката с прясното мляко, трябва да се получи 500 милилитра течност.

Може да разтворите няколко чаени лъжици инстантно кафе в 500 милилитра мляко, ако този вариант ви е по-удобен.

Подсладете със захарта и изсипете гриса. Разбъркайте и поставете сместа върху котлона. Щом кипне, оставете да се вари на бавен огън до сгъстяване (бъркайте през цялото време).

Около 5 минути са необходими, след това охладете.

Разбийте маслото с миксер на минимална скорост. Към него прибавете охладилата се каша, разбийте за кратко, увеличете скоростта на миксера и след няколко минути ще имате лек крем-кафе.

Ликьора смесете с вода и тази течност обилно полейте блатовете от двете страни.

Подредете ги едни върху друг, намазвайки помежду им с вкусния пълнеж. Покрийте готовата торта с останалото количество крем и поръсете с трохи от блатовете.

Оставете десерта са престои една нощ в хладилника и тогава поднесете.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: kulinarnyj-recept.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноНовиниЛайфстайл