Кокосова баклава

Необходими продукти
За тестото:
1 килограм брашно
2 яйца
150 грама масло
200 грама заквасена сметана
1 - 2 чаени чаши прясно мляко
1/2 чаена лъжица мая
За плънката:
500 грама захар на пясък + 500 грама кокосови стърготини
500 грама топено масло
За сиропа:
500 милилитра вода
500 грама захар
лимонов сок
ядки по избор за украса
Начин на приготвяне:
Смесете в купа яйцата със сметаната, маслото, прибавете маята, която преди това сте разтворили в прясното мляко. Постепенно прибавете брашното и замесете тесто, което разделете на няколко части (9 или 12, например).
Разточвайте всяка от тях тънко, намазвайте с масло (най-добре топено), следва плънка, приготвена от захар и кокосови стърготини. Така подредете пластовете един върху друг в тава, чието дъно сте покрити с намазнена хартия за печене. Първия и последния слой направете по-дебели, за да не прегорят при печенето. Разрежете баклавата на парчета, в средата им сложете по половин или една ядка по ваш избор.
Приберете в хладилника за 20 - 30 минути, като покриете с хартия.
Когато извадите охладеното тесто, намажете повърхността с жълтък, полейте обилно с топено масло.
Загрейте фурната до 200 градуса и поставете сладката баница да се пече в продължение на около 20 - 30 минути. Щом се запече, извадете, полейте още веднъж с масло, нека попие.
Направете сироп от водата и захарта, сложете малко лимонов сок. Залейте готовата баклава и оставете за една нощ, за да може да се сиропира добре.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИКОНАТУР БИО КАКАО С КОКОСОВА ЗАХАР 250 г
БИФАС ФЕМИЛИ ФРЕШ ШАМПОАН С КОКОС ЗА БОЯДИСВАНА КОСА 750 мл
БИОХЕРБА САПУН С КАФЕ И МЕНТА 120 г
ОСТРОВИТ КОКОС И КОЛАГЕН капсули * 90
НовКНААН САПУН С ЧЕРЕН КИМИОН 100 гр.
КОЛОР & СОЙН БОЯ ЗА КОСА № 2 А ЛАЗУРНО ЧЕРНО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Ползи и вреди на кокосовото масло
- Кокосови сладки от три продукта
- Кокос (кокосов орех) - полезни и вредни свойства
- Полезни свойства и приложения на кокосово масло
- Млечен кокосов кекс
- По-здравословна ли е кокосовата захар от обикновената
- Лесен кокосов сладкиш
- Лимонови бонбони с кокос и крема сирене
- Кокосов пай
- Индийски сиропиран десерт Джалеби
Коментари към Кокосова баклава