Картофи с праз, бекон и ароматно сирене

Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 1 супена лъжица зехтин
- 25 грама масло
- 1 лук шалот, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на тънки филийки
- 2 стръка праз, нарязани на ситно
- 75 милилитра бяло вино
- 300 милилитра сметана
- 150 грама сирене таледжо
- 8 тънки резена бекон
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Намажете картофите със зехтин, прободете ги няколко пъти с вилица. Поръсете с морска сол тавичка и отгоре поставете картофите.
Печете ги за около 1 час на 200 градуса, докато омекнат.
Извадете от фурната и оставете да се охладят.
През това време сгорещете тиган с маслото и изпържете в него лука и чесъна за около 2-3 минути, накрая сложете праза и пържете още толкова време.
Добавете бялото вино и гответе, докато течността се намали на половина.
Сложете сметаната и изчакайте леко сосът да се сгъсти.
Подправете със сол и черен пипер.
Когато картофите са достатъчно охладени ги нарежете на четири, без да ги разрязвате до долу, и ги подредете в тава. Изсипете сосът над тях и поръсете със сиренето.
Изпържете беконът, за да стане хрупкав и го нарежете.
Поръсете с него картофите и запечете за 10 минути, за да придобие ястието хрупкав златист загар.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
ТЕРАЗАЛ ГАСТРО капсули 135 мг * 30
НовТЕРАЗАЛ ГАСТРО ФОРТЕ капсули 250 мг * 30
НовТЕРАЗАЛ ОРАЛ АЛПИЙСКА МАГИЯ таблетки за смучене * 18
НовТЕРАЗАЛ ОРАЛ ПОРТОКАЛ таблетки за смучене * 18
НовТЕРАЗАЛ ЛОЛИ КИДС близалки * 6
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Маринован праз в горчица и бяло вино
- Чеснови гюзлеми с праз и подправки
- Веган шишчета с тофу и праз
- Печен праз в шунка и млечен сос с кашкавал
- Как да си изсушим праз за подправка
- Баница с праз и сирене
- Салата от пилешки дробчета със сирене, грозде и праз
- Ориз с праз
- Праз, Праз лук
- Праз лук – състав и полезни свойства
Коментари към Картофи с праз, бекон и ароматно сирене