Начало Хранене Рецепти Основни ястия От картофи Картофи с праз, бекон и ароматно сирене

Картофи с праз, бекон и ароматно сирене

Картофи с праз, бекон и ароматно сирене - изображение

Необходими продукти:

  • 4 големи картофа
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 25 грама масло
  • 1 лук шалот, нарязан на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на тънки филийки
  • 2 стръка праз, нарязани на ситно
  • 75 милилитра бяло вино
  • 300 милилитра сметана
  • 150 грама сирене таледжо
  • 8 тънки резена бекон
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Намажете картофите със зехтин, прободете ги няколко пъти с вилица. Поръсете с морска сол тавичка и отгоре поставете картофите.

Печете ги за около 1 час на 200 градуса, докато омекнат.

Извадете от фурната и оставете да се охладят.

През това време сгорещете тиган с маслото и изпържете в него лука и чесъна за около 2-3 минути, накрая сложете праза и пържете още толкова време.

Добавете бялото вино и гответе, докато течността се намали на половина.

Сложете сметаната и изчакайте леко сосът да се сгъсти.

Подправете със сол и черен пипер.

Когато картофите са достатъчно охладени ги нарежете на четири, без да ги разрязвате до долу, и ги подредете в тава. Изсипете сосът над тях и поръсете със сиренето.

Изпържете беконът, за да стане хрупкав и го нарежете.

Поръсете с него картофите и запечете за 10 минути, за да придобие ястието хрупкав златист загар.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитноБотаника