Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част
След като в първата част видяхме как да запазим качествата и годността на хляба, яйцата, брашното, сирената и колбасите, продължаваме със зеленчуците, плодовете, млечните изделия. Важно да знаем как да съхраняваме различните хранителни продукти, за да може да извлечем полезните им вещества максимално в полза на собственото си здраве.
Зеленчуците
Сварените за салата зеленчуци се съхраняват необелени.
Доматите се разполагат на най-ниското ниво на хладилника, подредени на един ред в емайлиран съд. Ако сред тях има спукани, обилно поръсете мястото със сол, така няма да се развалят. На стайна температура е най-добре да се държат средно узрели домати. Презрелите траят не повече от 2 - 3 дни.
Доматеното пюре може да запазите годно за употреба по-дълго време и да премахнете плесента с помощта на сол и олио - поръсете с белия прах и залейте с малко растителна мазнина.
Картофите, морковите и цвеклото се съхраняват на студено и добре проветриво място с висока влажност. Подходящата температура за картофите е 1 - 3 градуса, а за морковите и цвеклото - 0 - 1 градуса.
Оптималните условия за зелето са 1 - 2 градуса и сухо помещение. Освен това, за него е важно да бъде сухо, затова е добре да се увива в хартия.
Тези зеленчуци и чесъна се държат в най-долната част на хладилника, където температурата е +1 градус. Обелени скилидки чесън се слагат в затворен съд с олио, който се поставя в горната част на хладилника. Така ще получите и чесново олио.
Пресните краставици се запазват 10 дни на най-долния рафт (кутия) на хладилника, но на студено те узряват по-бързо и губят вкусовите си качества. Затова е най-добре да се съхраняват на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място или в хладилник, но във вакуумна опаковка.
Листните зеленчуци и зелените подправки
Магданозът и другите зелени подправки се запазват няколко дни в плътно затворен съд, но трябва да бъдат сухи.
Ревенът се измива, увива се в хартия и се слага в хладилника, така издържа 2 дни. В замразено състояние периодът се удължава до 30 дни.
Киселецът издържа до 2 дни в хладилника на средното ниво.
Зелената салата, магданозът, копърът, зеленият лук се запазват до 2 седмици, поставени най-отдолу в хладилника, като предварително сте увили в мокра кърпа и поставили в съд с отвори или в найлонов плик, който пробиете на няколко места.
Плодовете
Лимоните може да се съхраняват в продължение на няколко седмици, ако ги сложите в съд с вода и приберете в хладилника.
Тропическите плодове, включително бананите и ананаса, не понасят студа, затова не трябва да се слагат в хладилник.
Пресните ягодоплодни се съхраняват в съд на средното ниво на хладилника. Ягодите, бялото и червеното френско грозде се запазват в него около 2 - 4 дни, черното - 5 дни, а облехипата - ден-два.
Млякото, изварата, сметаната
Сметаната и изварата може да се съхраняват в хладилника на средното ниво. Когато са пресни, те имат присъщите им киселомлечен вкус и мирис. Изварата е по-добре да прехвърлите от пакета, в който сте закупили, в стъклен или емайлиран съд.
Прясното мляко не бива да се слага на вратата на хладилника. Ако е отворено, то може да се консумира в рамките на 2 - 3 дни, а затвореното издържа до 5 - 7. От меките пакети може да налеете в чисти стъклени буркани, затворени плътно и да поставите на средното ниво (така трае около 2 - 3 дни).
За третата част оставяме гъбите, месото и рибата.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
Безплатна доставка за България!АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
КАНПОЛ КОНТЕЙНЕРИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА 180 мл * 4
СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX
ТУИСТШЕЙК ТОРБИЧКИ ЗА ХРАНА 100 мл * 3 78614
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- 20 продукта, които могат да понижат нивото на холестерола
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Секреция на стомашен сок
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Хранене през тръба
- 15 продукта, които едновременно подпомагат отслабването и засищат
- Избягване на киселинни храни
Коментари към Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част