Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част

Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част

от 10 дек 2014г., обновено на 09 март 2017г.
Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

След като в първата част видяхме как да запазим качествата и годността на хляба, яйцата, брашното, сирената и колбасите, продължаваме със зеленчуците, плодовете, млечните изделия. Важно да знаем как да съхраняваме различните хранителни продукти, за да може да извлечем полезните им вещества максимално в полза на собственото си здраве.

 

Зеленчуците

Сварените за салата зеленчуци се съхраняват необелени.

Доматите се разполагат на най-ниското ниво на хладилника, подредени на един ред в емайлиран съд. Ако сред тях има спукани, обилно поръсете мястото със сол, така няма да се развалят. На стайна температура е най-добре да се държат средно узрели домати. Презрелите траят не повече от 2 - 3 дни.

Доматеното пюре може да запазите годно за употреба по-дълго време и да премахнете плесента с помощта на сол и олио - поръсете с белия прах и залейте с малко растителна мазнина.

Картофите, морковите и цвеклото се съхраняват на студено и добре проветриво място с висока влажност. Подходящата температура за картофите е 1 - 3 градуса, а за морковите и цвеклото - 0 - 1 градуса.

Оптималните условия за зелето са 1 - 2 градуса и сухо помещение. Освен това, за него е важно да бъде сухо, затова е добре да се увива в хартия.

Тези зеленчуци и чесъна се държат в най-долната част на хладилника, където температурата е +1 градус. Обелени скилидки чесън се слагат в затворен съд с олио, който се поставя в горната част на хладилника. Така ще получите и чесново олио.

Пресните краставици се запазват 10 дни на най-долния рафт (кутия) на хладилника, но на студено те узряват по-бързо и губят вкусовите си качества. Затова е най-добре да се съхраняват на сухо и защитено от пряка слънчева светлина място или в хладилник, но във вакуумна опаковка.

Листните зеленчуци и зелените подправки

Магданозът и другите зелени подправки се запазват няколко дни в плътно затворен съд, но трябва да бъдат сухи.

Ревенът се измива, увива се в хартия и се слага в хладилника, така издържа 2 дни. В замразено състояние периодът се удължава до 30 дни.

Киселецът издържа до 2 дни в хладилника на средното ниво.

Зелената салата, магданозът, копърът, зеленият лук се запазват до 2 седмици, поставени най-отдолу в хладилника, като предварително сте увили в мокра кърпа и поставили в съд с отвори или в найлонов плик, който пробиете на няколко места.

 

Плодовете

Лимоните може да се съхраняват в продължение на няколко седмици, ако ги сложите в съд с вода и приберете в хладилника.

Тропическите плодове, включително бананите и ананаса, не понасят студа, затова не трябва да се слагат в хладилник.

Пресните ягодоплодни се съхраняват в съд на средното ниво на хладилника. Ягодите, бялото и червеното френско грозде се запазват в него около 2 - 4 дни, черното - 5 дни, а облехипата - ден-два.

Млякото, изварата, сметаната

Сметаната и изварата може да се съхраняват в хладилника на средното ниво. Когато са пресни, те имат присъщите им киселомлечен вкус и мирис. Изварата е по-добре да прехвърлите от пакета, в който сте закупили, в стъклен или емайлиран съд.

Прясното мляко не бива да се слага на вратата на хладилника. Ако е отворено, то може да се консумира в рамките на 2 - 3 дни, а затвореното издържа до 5 - 7. От меките пакети може да налеете в чисти стъклени буркани, затворени плътно и да поставите на средното ниво (така трае около 2 - 3 дни).

 

За третата част оставяме гъбите, месото и рибата.

Още по темата:
  • Как най-добре да съхраняваме подправките Как най-добре да съхраняваме подправките
  • Как да съхраняваме и приготвяме лука Как да съхраняваме и приготвяме лука
  • Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите - Втора част Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите - Втора част
  • Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите Полезни съвети за съхранение и приготвяне на картофите
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР
4.60лв. / 2.35 €

ТЕРМОМЕТЪР ЗА ФРИЗЕР

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS
311.00лв. / 159.01 €

МУЛТИФУНКЦИОНАЛЕН УРЕД ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ХЛАДИЛНИК TIENS

Безплатна доставка за България!
АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС
62.00лв. / 31.70 €

АБСОРБАТОР НА НЕПРИЯТНИ МИРИЗМИ WELLOS АНАНАС

ТУИСТШЕЙК КОНТЕЙНЕРИ ЗА ХРАНА В ПАСТЕЛНО БЯЛО 100 мл * 2
9.90лв. / 5.06 €

ТУИСТШЕЙК КОНТЕЙНЕРИ ЗА ХРАНА В ПАСТЕЛНО БЯЛО 100 мл * 2

КАНПОЛ КОНТЕЙНЕРИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА 180 мл * 4
12.90лв. / 6.60 €

КАНПОЛ КОНТЕЙНЕРИ ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА КЪРМА 180 мл * 4

СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX
89.90лв. / 45.97 €

СГЪВАЕМ ТЕРМОБОКС STARLYF COLD BOX

Коментари към Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част
    www.framar.bg 
    на 19 August 2025 в 12:53
    Коментирайте "Как да съхраняваме различните хранителни продукти - Втора част"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Избягване на киселинни храни
  • Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
  • ...КАК ДА СЕ ХРАНИМ ПРИ АНЕМИЯ
  • Методи за лечение на анорексия
  • Какво не знаем за храната?
  • Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
  • Диета с ниско съдържание на мазнини
  • Храни за "супер имунитет"
  • Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
  • Коя е най-евтината суперполезна храна?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
КардиоверзиоКардиоверзио

Кардиоверзио

от 19 авг 2025г.Прочети повече
Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреденВсе по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

Все по-малко американци пият алкохол, все повече го смятат за вреден

от 18 авг 2025г.Прочети повече
При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохолаПри кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

При кръвно над 130 – лечение и спиране на алкохола

от 18 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 33 дни, 23 часа и 35 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 39 дни, 2 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Хранене по аюрведа Хранене по аюрведа

Хранене по аюрведа

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини? Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?

Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?

от 22 юли 2019г. Прочети повече
Съхранение на лекарствените вещества в руските аптеки от 19 век Съхранение на лекарствените вещества в руските аптеки от 19 век

Съхранение на лекарствените вещества в руските аптеки от 19 век

от 22 яну 2016г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛОНГ ЛАЙФ КРЕМ ДЯВОЛСКИ НОКЪТ 250 мл

ЛОНГ ЛАЙФ КРЕМ АРНИКА 250 мл

ШЪРЛИ МЕЙ ДЕЛУКС BLUE DELUXE ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 100 мл

ШЪРЛИ МЕЙ ДЕЛУКС BELLE VIE ТОАЛЕТНА ВОДА ЗА ЖЕНИ 100 мл

БИО - Д ТЕЧЕН САПУН ЗА РЪЦЕ С АЛОЕ И ЛАЙМ 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ПЕДИАКИД ФИТОВЕРМИЛ сироп 125 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 авг 2025г. в 10:54:47

МИПРОФЕН таблетки 100 мг * 15 НОБЕЛ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 авг 2025г. в 10:54:06

БИЗОЛЕН таблетки 5 мг * 30 ЕКОФАРМ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 авг 2025г. в 10:51:43

ПРЕГАБАЛИН капсули 75 мг * 56

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 авг 2025г. в 10:51:10

КЕТОТИФЕН таблетки 1 мг * 30 СОФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 авг 2025г. в 10:47:46
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival