Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да съхраним витамините в продуктите

Как да съхраним витамините в продуктите

Как да съхраним витамините в продуктите - изображение

Във времето, в което живеем, все повече започваме да се тревожим, че почвите са изчерпани, екологичните фактори се влошават и затова според много хора витамините в съвременните хранителни продукти са изключително малко и се прибягва до използването на биологични добавки. Но това твърдение не важи за всички продукти. Пресните плодове и зеленчуци съдържат максимално количество витамини, разбира се, ако не са отгледани по някои от модерните технологии, с добавянето на различни ГМО или препарати за бърз растеж. Да, всички продукти съдържат витамини, но ние невинаги приемаме храните във вида, в който те се запазват. Например, месото и яйцата се употребяват най-често след термична обработка. Но не само кулинарната обработка намалява витамините, а и начинът, по който съхраняваме продуктите.

Въпросът за съхранение на витамините в храните вълнува всички, които се стараят да се хранят здравословно и правилно, а вероятно и останалите.

И така, как да запазим витамините?

1. Не купувайте големи количества плодове и зеленчуци, особено през топлите дни в годината, за да не ви се налага да ги съхранявате дълго време. По-добре да отидете втори път да си купите, когато свършат, така ще бъдат и по-свежи. Важно е да се знае, че плодовете и зеленчуците губят до 50% от наличния в тях витамин С за 3 дни след откъсването им, ако се съхраняват на стайна температура, и до 30% - ако ги държите в хладилник.

2. Много от витамините се разрушават под въздействието на светлината, затова съхранявайте продуктите на тъмни места. Много бързо се губят витамините под влиянието на преките слънчеви лъчи. Зелените треви и зеленчуци са по-чувствителни към светлина.

3. Има витамини, които се унищожават под въздействието на кислород, затова е необходимо те да се съхраняват в затворени опаковки или кутии. Растителното олио в плътно затварящи се, най-добре стъклени, бутилки; маслото - в намаслена хартия, фолио или стъклен съд. Плодовете и зеленчуците, както и другите продукти, пазете цели и нарязвайте преди консумация.

4. Най-мощният убиец на витамините е пърженето. Точно този процес ги унищожава много повече, отколкото всяка друга термична обработка, било то варене или печене. Витамините се запазват най-много при варенето, приготвянето на продуктите на пара и при печенето.

5. Старайте се да купувате сезонни плодове и зеленчуци, а през зимата - сезонните за други страни (райска ябълка, нар, цитруси). Разбира се, хубаво е да знаем как са съхранявани продуктите и как са попаднали на пазара.

Дори да варите е необходимо да се придържате към някои основни правила:

- Използвайте съдове от неръждаема стомана, емайлирани или стъклени. Не е нужно да прибягвате до други видове, особено до алуминиеви или медни. Емайлирани съдове с повредено покритие също не са подходящи;

- Не варете продуктите прекалено дълго време, защото колкото повече се вари, толкова повече се унищожават витамините в тях. Когато приготвяте ястия, сварявайте различните съставките отделно;

- Витамин С е водоразтворим витамин, затова слагайте зеленчуците (или плодовете) във вряща вода, а не в студена, защото по този начин значително ще се запази витамина;

- Внимавайте по време на варенето продуктите да нямат контакт с въздуха и витамините в тях да се окислят. Т. е. всички продукти трябва да бъдат покрити напълно с вода, а тенджерата да бъде плътно затворена с капак, който не бива да се отваря, без да има причина за това;

- Варенето да се извършва на слаб огън;

- Разбъркването да бъде колкото може по-рядко.

Това са основните правила за запазване на витамините в продуктите, а дали ще се съобразите с тях е въпрос на избор. Не забравяйте, че витамините се разрушават при термична обработка, особено продължителна, при неправилно съхранение, при излагане на светлина и при контакт с въздух на продуктите.

Най-важният съвет е да хапвате сурови и пресни плодове и зеленчуци при всеки удобен момент.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноНормативни актовеХранене при...ИсторияСъставкиФизиологияСнимкиАлт. медицинаЛайфстайлДиетиТестовеСпортБотаникаЛеченияХрани и ястияНовиниСоциални грижиАнкетиИнтервютаОрганизацииПсихологияСтатистически проучванияЗаведенияПроизводители