Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Основни витамини в хранителните продукти

Основни витамини в хранителните продукти

Основни витамини в хранителните продукти - изображение

Групите витамини са различни по химичен състав, необходими са за нормалното протичане на обмяната на веществата, за растежа, за развитието на организма и за поддържането на добро здраве. Тези вещества не са непосредствен източник на енергия. Те са съставни части на ензимната система и имат роля на катализатори на обменните процеси.

В следващата таблица ви предоставяме информация за храните, които са източници на основните витамини; дневната потребност на организма от всеки един от тях и значението им за протичането на физиологичните функции.

Витамин

Дневна необходимост на организма (за възрастни)

Основни източници

Физиологична роля

Признаци на недостиг на витамина

А (ретинол)*

А,-0,9 мг, бета-каротин — 1,8 мг

Животински мазнини, месо, риба, яйца, мляко

Необходим за синтеза на зрителния пигмент родопсин; влияе на процесите на растежа, размножаването, на разпространението и кератинизация на епитела

Нарушава се зрителната способност при слаба светлина, растежът, размножаването, образува се суха повърхност на конюнктивата и роговицата, улцерация на роговицата.

D (калциферол)

2,5 мкг

Черен дроб и месо на бозайници, черен дроб на риби, яйца

Необходим за чревното абсорбиране на калция и за обмяната на калций и фосфор в организма

Недостатъчното количество витамин в детския организъм води до развитието на рахит, който се проявява под формата на нарушаване на осификацията (вкостеняване) и растежа на костите, на декалцификация и омекотяването им.

B3 (ниацин, витамин PP, никотинова киселина)**

150 мг

Месо, черен дроб, бъбреци, риба, мая

Участва в процесите на клетъчното дишане (трансфер на водород и електрони); регулира секреторната и моторната функции на стомашно-чревния тракт

Възпаление на кожата (пелагра), разтройства на стомашно-чревния тракт (диария).

К (филохинони)

До 1 мг

Зелени листа на зеленчуците, черен дроб

Участва в синтеза  на факторите, съсирващи кръвта, протромбин

Забавя се кръвосъсирването, спонтанни кръвотечения

Е (токоферол)

10-12 мг

Растителни масла, зелени листа на зеленчуците, яйца

Антиоксидант (инхибитор на окислението)

Няма точно описани симптоми при недостиг на този витамин в организма

С (аскорбинова киселина)

50-100 мг

Пресни плодове и растения (особено шипка, касис, цитруси)

Участва в хидроксилирането, в образуването на колаген и в приобщаването на желязото във феритин.

Повишава устойчивостта на организма към инфекции.

Появява се скорбут, който се изразява в кървене на венците, малки кръвоизливи по кожата, увреждания на стените на кръвоносните съдове.

В1 (тиамин)

1,4-2,4 мг

Пълнозърнести храни, черен дроб, бакла, бъбреци, трици

Участва в енергийния обмен (процеси на декарбоксилиране)

Развива се заболяването бери-бери, което е съпроводено с полиневрит, нарушения на сърдечната дейност и на функциите на стомашно-чревния тракт.

В2 (рибофлавин)

2-3 мг

Зърнени храни, бакла, черен дроб, яйца, мляко

Влиза в състава на флавиновите ензими. Извършва трансфера на водород и електрони. 

Увреждане на очите (фотофобия) и на лигивиците на устната кухина и езика.

В5 (пантотенова киселина)

10 мг

Зърнени храни, бакла, картофи, черен дроб, яйца, риба.

Прехвърляне на ацетиловата група (КoA) в синтеза на мастните киселини, стероиди и други съединения

Обща слабост, световъртеж, невромоторни нарушения, кожни възпаления, увреждания на лигавиците.

В6 (пиридоксин)

1,5-3 мг

Зърнени храни, бакла, месо, черен дроб, риба.

Синтезира се с чревната микрофлора.

Коензим трансаминаза, декарбоксилаза

Повишена раздразнителност, гърчове (припадъци), хипохромна анемия. Играе важна роля в обмяната на аминокиселините, протеините, мазнините, също процесите на кръвообращението.

В12 (кобаламин)

2 мкг

Черен дроб, синтезира се с чревните микроорганизми.

Съставна част на метаболитни ензими нуклеиновите киселини и метилиране. Необходим за хемопозата.

Злокачествена анемия.

В9 (фолиева киселина)

400 мг

Зелени листа на зеленчуци, месо, мляко. Синтезира се с чревната микрофлора

Необходима е за синтеза на пурините и метионина, за въглеродния метаболизъм на молекулните фрагменти. Стимулира кръвообразуването.

Анемия

B7 (биотин, витамин H)***

150 — 200 мкг

Мляко, яйчен жълтък, черен дроб, синтезира се с чревната микрофлора.

Коензим дезаминаза, осъществява трансфера на СО2

Дерматит (възпаление на кожата) с хиперактивност на мастните жлези.

 *Следствия от предозиране с витамина: главоболие, еуфория, анемия, изменения по кожата, на лигавиците и костната тъкан.

** Следствия от предозиране с витамина: нарушаване функциите на централната нервна система и бъбреците, намаляване на нивото на Са2+ в костите и увеличаването му на това в кръвта.

***Хиповитаминоза – може да се развие при приемането на големи количества суров яйчен белтък, свързва се с биотина.

Основни източници на водоразтворими витамини (от групи В и С) са хранителните продукти с растителен произход и по-малко тези с животински. Тези витамини се поглъщат лесно от стомашно-чревния тракт в кръвта и лимфите.

Основни източници на мастноразтворими витамини A, D, Е, К са животинските продукти. За задоволяване потребностите на организма от витамини, има значение не само достатъчното им количество в храната, но и нормалното храносмилане и усвояването на веществата в стомашно-чревния тракт.

Допълнителен източник на витамини К, В6, и В12 е микрофлората на дебелото черво. Микроорганизмите синтезират витамините (заедно с другите вещества), които се усвояват частично от организма.

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияФизиологияЛайфстайлСнимкиСъставкиХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаРецептиТестовеДиетиСпортБотаникаНормативни актовеЛеченияХрани и ястия