Основни витамини в хранителните продукти
Групите витамини са различни по химичен състав, необходими са за нормалното протичане на обмяната на веществата, за растежа, за развитието на организма и за поддържането на добро здраве. Тези вещества не са непосредствен източник на енергия. Те са съставни части на ензимната система и имат роля на катализатори на обменните процеси.
В следващата таблица ви предоставяме информация за храните, които са източници на основните витамини; дневната потребност на организма от всеки един от тях и значението им за протичането на физиологичните функции.
Витамин |
Дневна необходимост на организма (за възрастни) |
Основни източници |
Физиологична роля |
Признаци на недостиг на витамина |
А (ретинол)* |
А,-0,9 мг, бета-каротин — 1,8 мг |
Животински мазнини, месо, риба, яйца, мляко |
Необходим за синтеза на зрителния пигмент родопсин; влияе на процесите на растежа, размножаването, на разпространението и кератинизация на епитела |
Нарушава се зрителната способност при слаба светлина, растежът, размножаването, образува се суха повърхност на конюнктивата и роговицата, улцерация на роговицата. |
D (калциферол) |
2,5 мкг |
Черен дроб и месо на бозайници, черен дроб на риби, яйца |
Необходим за чревното абсорбиране на калция и за обмяната на калций и фосфор в организма |
Недостатъчното количество витамин в детския организъм води до развитието на рахит, който се проявява под формата на нарушаване на осификацията (вкостеняване) и растежа на костите, на декалцификация и омекотяването им. |
B3 (ниацин, витамин PP, никотинова киселина)** |
150 мг |
Месо, черен дроб, бъбреци, риба, мая |
Участва в процесите на клетъчното дишане (трансфер на водород и електрони); регулира секреторната и моторната функции на стомашно-чревния тракт |
Възпаление на кожата (пелагра), разтройства на стомашно-чревния тракт (диария). |
К (филохинони) |
До 1 мг |
Зелени листа на зеленчуците, черен дроб |
Участва в синтеза на факторите, съсирващи кръвта, протромбин |
Забавя се кръвосъсирването, спонтанни кръвотечения |
Е (токоферол) |
10-12 мг |
Растителни масла, зелени листа на зеленчуците, яйца |
Антиоксидант (инхибитор на окислението) |
Няма точно описани симптоми при недостиг на този витамин в организма |
С (аскорбинова киселина) |
50-100 мг |
Пресни плодове и растения (особено шипка, касис, цитруси) |
Участва в хидроксилирането, в образуването на колаген и в приобщаването на желязото във феритин. Повишава устойчивостта на организма към инфекции. |
Появява се скорбут, който се изразява в кървене на венците, малки кръвоизливи по кожата, увреждания на стените на кръвоносните съдове. |
В1 (тиамин) |
1,4-2,4 мг |
Пълнозърнести храни, черен дроб, бакла, бъбреци, трици |
Участва в енергийния обмен (процеси на декарбоксилиране) |
Развива се заболяването бери-бери, което е съпроводено с полиневрит, нарушения на сърдечната дейност и на функциите на стомашно-чревния тракт. |
В2 (рибофлавин) |
2-3 мг |
Зърнени храни, бакла, черен дроб, яйца, мляко |
Влиза в състава на флавиновите ензими. Извършва трансфера на водород и електрони. |
Увреждане на очите (фотофобия) и на лигивиците на устната кухина и езика. |
В5 (пантотенова киселина) |
10 мг |
Зърнени храни, бакла, картофи, черен дроб, яйца, риба. |
Прехвърляне на ацетиловата група (КoA) в синтеза на мастните киселини, стероиди и други съединения |
Обща слабост, световъртеж, невромоторни нарушения, кожни възпаления, увреждания на лигавиците. |
В6 (пиридоксин) |
1,5-3 мг |
Зърнени храни, бакла, месо, черен дроб, риба. Синтезира се с чревната микрофлора. |
Коензим трансаминаза, декарбоксилаза |
Повишена раздразнителност, гърчове (припадъци), хипохромна анемия. Играе важна роля в обмяната на аминокиселините, протеините, мазнините, също процесите на кръвообращението. |
В12 (кобаламин) |
2 мкг |
Черен дроб, синтезира се с чревните микроорганизми. |
Съставна част на метаболитни ензими нуклеиновите киселини и метилиране. Необходим за хемопозата. |
Злокачествена анемия. |
В9 (фолиева киселина) |
400 мг |
Зелени листа на зеленчуци, месо, мляко. Синтезира се с чревната микрофлора |
Необходима е за синтеза на пурините и метионина, за въглеродния метаболизъм на молекулните фрагменти. Стимулира кръвообразуването. |
Анемия |
B7 (биотин, витамин H)*** |
150 — 200 мкг |
Мляко, яйчен жълтък, черен дроб, синтезира се с чревната микрофлора. |
Коензим дезаминаза, осъществява трансфера на СО2 |
Дерматит (възпаление на кожата) с хиперактивност на мастните жлези. |
*Следствия от предозиране с витамина: главоболие, еуфория, анемия, изменения по кожата, на лигавиците и костната тъкан.
** Следствия от предозиране с витамина: нарушаване функциите на централната нервна система и бъбреците, намаляване на нивото на Са2+ в костите и увеличаването му на това в кръвта.
***Хиповитаминоза – може да се развие при приемането на големи количества суров яйчен белтък, свързва се с биотина.
Основни източници на водоразтворими витамини (от групи В и С) са хранителните продукти с растителен произход и по-малко тези с животински. Тези витамини се поглъщат лесно от стомашно-чревния тракт в кръвта и лимфите.
Основни източници на мастноразтворими витамини A, D, Е, К са животинските продукти. За задоволяване потребностите на организма от витамини, има значение не само достатъчното им количество в храната, но и нормалното храносмилане и усвояването на веществата в стомашно-чревния тракт.
Допълнителен източник на витамини К, В6, и В12 е микрофлората на дебелото черво. Микроорганизмите синтезират витамините (заедно с другите вещества), които се усвояват частично от организма.
Продукти свързани със СЪСТАВКАТА
НАТРОЛ МЕМОРИ КОМПЛЕКС таблетки * 60
ФЕРОГЛОБИН B12 сироп 200 мл ВИТАБИОТИКС
ОКЕАН БЛУ АРОМАТИЗИРАН СПРЕЙ ЗА ТЯЛО 120 мл.
МАЙПРОТЕИН ДЕЙЛИ ВИТАМИНИ таблетки * 180
ВИТАФЛОРИН капсули * 90 ENERGY GROUP
КОМПЛЕТИЯ ПРЕНАТАЛ МУЛТИ ВИТАМИН таблетки * 240 NATURE'S WAY
ПРОМОСЪСТАВКАТА е свързана към
- Основни витамини
- По кое време на деня се пият витамините и добавките
- Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
- Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
- Инозитол (витамин В8)
- Дневна необходимост от основните витамини според възрастта
- Лечение на косопад след раждане
- Див рожков, дърво на Юда, Церцис
- Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- Боб мунг, Зелена грама
Коментари към Основни витамини в хранителните продукти