Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Витамини Основни витамини в хранителните продукти

Основни витамини в хранителните продукти

от 12 сеп 2012г., обновено на 08 май 2020г.
Редактор: Радостина Райчева
Основни витамини в хранителните продукти - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Групите витамини са различни по химичен състав, необходими са за нормалното протичане на обмяната на веществата, за растежа, за развитието на организма и за поддържането на добро здраве. Тези вещества не са непосредствен източник на енергия. Те са съставни части на ензимната система и имат роля на катализатори на обменните процеси.

В следващата таблица ви предоставяме информация за храните, които са източници на основните витамини; дневната потребност на организма от всеки един от тях и значението им за протичането на физиологичните функции.

Витамин

Дневна необходимост на организма (за възрастни)

Основни източници

Физиологична роля

Признаци на недостиг на витамина

А (ретинол)*

А,-0,9 мг, бета-каротин — 1,8 мг

Животински мазнини, месо, риба, яйца, мляко

Необходим за синтеза на зрителния пигмент родопсин; влияе на процесите на растежа, размножаването, на разпространението и кератинизация на епитела

Нарушава се зрителната способност при слаба светлина, растежът, размножаването, образува се суха повърхност на конюнктивата и роговицата, улцерация на роговицата.

D (калциферол)

2,5 мкг

Черен дроб и месо на бозайници, черен дроб на риби, яйца

Необходим за чревното абсорбиране на калция и за обмяната на калций и фосфор в организма

Недостатъчното количество витамин в детския организъм води до развитието на рахит, който се проявява под формата на нарушаване на осификацията (вкостеняване) и растежа на костите, на декалцификация и омекотяването им.

B3 (ниацин, витамин PP, никотинова киселина)**

150 мг

Месо, черен дроб, бъбреци, риба, мая

Участва в процесите на клетъчното дишане (трансфер на водород и електрони); регулира секреторната и моторната функции на стомашно-чревния тракт

Възпаление на кожата (пелагра), разтройства на стомашно-чревния тракт (диария).

К (филохинони)

До 1 мг

Зелени листа на зеленчуците, черен дроб

Участва в синтеза  на факторите, съсирващи кръвта, протромбин

Забавя се кръвосъсирването, спонтанни кръвотечения

Е (токоферол)

10-12 мг

Растителни масла, зелени листа на зеленчуците, яйца

Антиоксидант (инхибитор на окислението)

Няма точно описани симптоми при недостиг на този витамин в организма

С (аскорбинова киселина)

50-100 мг

Пресни плодове и растения (особено шипка, касис, цитруси)

Участва в хидроксилирането, в образуването на колаген и в приобщаването на желязото във феритин.

Повишава устойчивостта на организма към инфекции.

Появява се скорбут, който се изразява в кървене на венците, малки кръвоизливи по кожата, увреждания на стените на кръвоносните съдове.

В1 (тиамин)

1,4-2,4 мг

Пълнозърнести храни, черен дроб, бакла, бъбреци, трици

Участва в енергийния обмен (процеси на декарбоксилиране)

Развива се заболяването бери-бери, което е съпроводено с полиневрит, нарушения на сърдечната дейност и на функциите на стомашно-чревния тракт.

В2 (рибофлавин)

2-3 мг

Зърнени храни, бакла, черен дроб, яйца, мляко

Влиза в състава на флавиновите ензими. Извършва трансфера на водород и електрони. 

Увреждане на очите (фотофобия) и на лигивиците на устната кухина и езика.

В5 (пантотенова киселина)

10 мг

Зърнени храни, бакла, картофи, черен дроб, яйца, риба.

Прехвърляне на ацетиловата група (КoA) в синтеза на мастните киселини, стероиди и други съединения

Обща слабост, световъртеж, невромоторни нарушения, кожни възпаления, увреждания на лигавиците.

В6 (пиридоксин)

1,5-3 мг

Зърнени храни, бакла, месо, черен дроб, риба.

Синтезира се с чревната микрофлора.

Коензим трансаминаза, декарбоксилаза

Повишена раздразнителност, гърчове (припадъци), хипохромна анемия. Играе важна роля в обмяната на аминокиселините, протеините, мазнините, също процесите на кръвообращението.

В12 (кобаламин)

2 мкг

Черен дроб, синтезира се с чревните микроорганизми.

Съставна част на метаболитни ензими нуклеиновите киселини и метилиране. Необходим за хемопозата.

Злокачествена анемия.

В9 (фолиева киселина)

400 мг

Зелени листа на зеленчуци, месо, мляко. Синтезира се с чревната микрофлора

Необходима е за синтеза на пурините и метионина, за въглеродния метаболизъм на молекулните фрагменти. Стимулира кръвообразуването.

Анемия

B7 (биотин, витамин H)***

150 — 200 мкг

Мляко, яйчен жълтък, черен дроб, синтезира се с чревната микрофлора.

Коензим дезаминаза, осъществява трансфера на СО2

Дерматит (възпаление на кожата) с хиперактивност на мастните жлези.

 *Следствия от предозиране с витамина: главоболие, еуфория, анемия, изменения по кожата, на лигавиците и костната тъкан.

** Следствия от предозиране с витамина: нарушаване функциите на централната нервна система и бъбреците, намаляване на нивото на Са2+ в костите и увеличаването му на това в кръвта.

***Хиповитаминоза – може да се развие при приемането на големи количества суров яйчен белтък, свързва се с биотина.

Основни източници на водоразтворими витамини (от групи В и С) са хранителните продукти с растителен произход и по-малко тези с животински. Тези витамини се поглъщат лесно от стомашно-чревния тракт в кръвта и лимфите.

Основни източници на мастноразтворими витамини A, D, Е, К са животинските продукти. За задоволяване потребностите на организма от витамини, има значение не само достатъчното им количество в храната, но и нормалното храносмилане и усвояването на веществата в стомашно-чревния тракт.

Допълнителен източник на витамини К, В6, и В12 е микрофлората на дебелото черво. Микроорганизмите синтезират витамините (заедно с другите вещества), които се усвояват частично от организма.

Още по темата:
  • Витамин В 10 (Н1 или парааминобензоена киселина) Витамин В 10 (Н1 или парааминобензоена киселина)
5.0/5 5 оценки

Продукти свързани със СЪСТАВКАТА

АРГИНМАКС ЗА ЖЕНИ каплети * 90 GNC
77.83лв. / 39.79 €

АРГИНМАКС ЗА ЖЕНИ каплети * 90 GNC

ПЕРФЕКТИЛ ПЛЮС КОЖА капсули * 28 + таблетки * 28 ВИТАБИОТИКС
57.80лв. / 29.55 €

ПЕРФЕКТИЛ ПЛЮС КОЖА капсули * 28 + таблетки * 28 ВИТАБИОТИКС

СПАСАТЕЛЬ БАЛСАМ ЗА УСТНИ С МАСЛО ОТ ОБЛЕПИХА 4 гр.
4.10лв. / 2.10 €

СПАСАТЕЛЬ БАЛСАМ ЗА УСТНИ С МАСЛО ОТ ОБЛЕПИХА 4 гр.

ЖЕЛЯЗО + МЕД + ВИТАМИНЕН КОМПЛЕКС капсули * 60
29.20лв. / 14.93 €

ЖЕЛЯЗО + МЕД + ВИТАМИНЕН КОМПЛЕКС капсули * 60

БЕД АСС ПРЕ 500 гр. ОВКУСЕН
67.95лв. / 34.74 €

БЕД АСС ПРЕ 500 гр. ОВКУСЕН

СУИС ЕНЕРДЖИ КИДС ОМЕГА 3 МУЛТИВИТ желирани мечета * 60
33.93лв. / 17.35 €

СУИС ЕНЕРДЖИ КИДС ОМЕГА 3 МУЛТИВИТ желирани мечета * 60

Коментари към Основни витамини в хранителните продукти

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Основни витамини в хранителните продукти
    www.framar.bg 
    на 16 October 2025 в 10:19
    Коментирайте "Основни витамини в хранителните продукти"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Основни витамини
  • По кое време на деня се пият витамините и добавките
  • Хранителни добавки и витамини за напълняване и апетит
  • Най-добрите витамини за коса, кожа и нокти
  • Процедурите по интравенозна хидратация може да носят сериозни рискове
  • Инозитол (витамин В8)
  • Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
  • Трябва ли жените на средна възраст да приемат хранителни добавки
  • Как да изберем най-доброто авокадо на пазара?
  • Как да намалим консумацията на пестициди, съдържащи се в плодовете и зеленчуците?
  • Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Надежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думиНадежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думи

Надежда Рангелова: Държавата показа, че децата са й приоритет само на думи

от 15 окт 2025г.Прочети повече
В TikTok се продава неразрешено лекарство за отслабванеВ TikTok се продава неразрешено лекарство за отслабване

В TikTok се продава неразрешено лекарство за отслабване

от 16 окт 2025г.Прочети повече
Как да съобщим неприятна новина, без да се превръщаме в лошия вестоносецКак да съобщим неприятна новина, без да се превръщаме в лошия вестоносец

Как да съобщим неприятна новина, без да се превръщаме в лошия вестоносец

от 14 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 1 дни, 1 час и 48 мин.

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 6 дни, 21 часа
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КСИГДУО таблетки 5 мг/ 850 мг * 56

НЕЙЧЪРС ЕЙД АЦИДОФИЛУС КОМПЛЕКС капсули * 60

БРОС АЕРОЗОЛ ПРОТИВ МРАВКИ 150 мл

ДЕВА NATURAL BEAUTY ПОЧИСТВАЩО ТОАЛЕТНО МЛЯКО ЗА СУХА И ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С АЛОЕ ВЕРА И КОКОСОВА ВОДА 500 мл

ХУНКА КЕЪР ШАМПОАН С АРГАН И МАСЛИНА 675 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДЮКРЕ АНАКАПС РЕАКТИВ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 окт 2025г. в 10:18:23

Симеон Асенов, VALENTIS: Между швейцарската прецизност и етичната фармация в България

Коментар на: Ники от 16 окт 2025г. в 08:35:57

ЛИВЕРЕКС МАКС капсули * 60 ГРИЙН АКТИВ

Коментар на: Донка от 16 окт 2025г. в 00:36:46

ДЮКРЕ АНАКАПС РЕАКТИВ капсули * 30

Коментар на: Violina Ilkova от 15 окт 2025г. в 23:10:55

д-р Росица Велкова Карамихова-Николова

Коментар на: К.Делев от 15 окт 2025г. в 21:30:22
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival