Как да сварим вкусни, ароматни и полезни бульони и супи
1. Как да получим ароматен и златист бульон? Морковите, целината и магданозът не се слагат ненарязани в тенджерата. Първо се разрязват на половина, след което се запичат без мазнина от едната страна. В бульона се налива прецедена отвара от люспите на 1 - 2 глави лук, а може да се сложи и цяла необелена глава вместо отварата. Бульонът става изненадващо красив, направо кехлибарен.
2. Ако възнамерявате да сварите бульон, налейте водата в тенджера, затворете съда с капак и оставете да заври (нека това стане, колкото може по-бързо). След това намалете огъня и махнете капака.
3. Ако бульонът, който приготвяте, е предназначен за направата на сос или за желиране на месо, не го подсолявайте.
4. Месният бульон се подсолява половин час преди приключване на варенето, рибеният - в началото на приготвянето, а гъбеният - в края на варенето.
5. Пяната потъва на дъното на съда? Налейте в тенджерата малко студена вода, пяната ще изплува на повърхността и така ще я премахнете по-лесно.
6. За да се запази по-дълго време бульонът прозрачен, затоплете го в отворена тенджера на слаб огън и веднага щом заври, свалете от котлона.
7. Ако приготвяте картофена супа със зеленчуци, съдържащи киселина, като киселец, например, то те се слагат в края на варенето, защото в противен случай картофите ще станат твърди.
8. За да подобрите вкуса и аромата на пилешкия бульон, по време на варенето му сложете леко изпържени (до светлозлатист цвят) пилешки кости.
9. Бульонът става по-вкусен, ако се добави 1 супена лъжица херес в купата/чинията.
10. Преди да добавите в супата сурово яйце, първо го разбийте в малко количество студен бульон. Така яйцето ще се разпредели равномерно в супата.
11. Оризовата супа ще бъде прозрачна, ако преди да сварите ориза, го сложите за 3 - 5 минути във вряща вода (почистен и измит), след което отцедете от водата с помощта на сито.
12. Точно преди да свалите супата от огъня, налейте в нея малко пресен сок от моркови, домати, зеле. Това подобрява вкуса на ястието и го обогатява с витамини.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Ако не препенвате бульона, вижте как да го избистрите
- Как да си направим пилешки бульон на кубчета у дома
- Домашен зеленчуков бульон
- Направете си здравословен бульон за овкусяване на ястия
- Сос бешамел с рибен бульон и каперси
- Домашен бульон от зеленчуци и пресни билки
- Пилешки бульон с кашкавалени кюфтенца
- Направете си домашен бульон на блокчета от масло с подправки
- Тънкости за приготвяне на вкусни супи
- Лабораторни тестове показват, че някои традиционни бульони имат антималарийни свойства
Коментари към Как да сварим вкусни, ароматни и полезни бульони и супи