Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Кулинарни хитринки Как да приготвите най-добрият сос на тиган

Как да приготвите най-добрият сос на тиган

Как да приготвите най-добрият сос на тиган - изображение

Офертата „купи едно, вземи две” винаги е много съблазнителна. Нещо такова се получава и със соса на тиган – купувате хубаво парче месо и получавате почти безплатно и допълнителен вкусен сос към него.

Месото често е много скучно, но когато има в допълнение нежен и кремообразен сос, нещата вече изглеждат по-различно и ястието е по-апетитно, по-сочно и с повече вкусове.
Ако имате възможност използвайте чугунен или стоманен тиган.

1. Запечатайте месото

Загрейте малко неутрално масло на тигана (олио от гроздови семки, или слънчогледово). Изчакайте да запуши и сложете парчето месо. Избягвайте използването на незалепващ тиган – за приготвянето на перфектния сос се нуждаете от малките парченца месо, които ще полепнат по дъното на тигана. Гответе, докато месото е напълно готово (ако искате, може да го запечете във фурната).

2. Добавете ароматите

Изсипете мазнината от тигана, като същевременно се опитате да запазите тези парченца месо, за които споменахме по-рано. Не бършете тигана, дори и да има останала мазнина, а ако смятате, че тиганът е много сух, дори не пречи да добавите малко масло. Намалете котлона на ниска степен и прибавете една глава нарязан лук, няколко смачкани скилидки чесън и една чаена лъжичка подправки (може синап или натрошени семена черен пипер). Разбърква се и се готви, докато зеленчуците омекнат и са напълно готови – около 5 минути. 

сос

3. Добавете течност

Време е да добавите течността – сложете 1/2 чаена чаша вино или бульон (за 4 порции). Разбъркайте и сложете няколко клонки мащерка или розмарин, добавете малко лимонова кора (ако имате лимони под ръка). След това оставете да къкри, и с помощта на дървена лъжица изстържете това, което е залепнало на дъното на тигана. Гответе още 5 минути, докато соса се сгъсти. Ако искате да добавите още вкусове, като дижонска горчица или сос Уорчестър, сега е времето да го направите.

4. Върнете обратно мазнината

Когато течността се редуцира, свалете от котлона и сложете малка бучка масло. Това прави соса гладък и кремообразен. Подправете със сол и черен пипер, ако искате овкусете с лимонов сок. Нарежете месото и залейте с получения сос.

 месо със сос

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛюбопитно