Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да направите перфектните пълнени картофи

Как да направите перфектните пълнени картофи

Как да направите перфектните пълнени картофи - изображение

Каква е тайната за перфектните картофи? Отговорът изглежда е прост, но постигането на идеалния картоф – с хрупкава коричка и въздушна мека вътрешност е по-сложно, отколкото може да си представите.

Има някои въпроси, които трябва да си зададате, според това какво ястие искате да приготвите: Какви картофи да избера? Колко време трябва да се пекат? Трябва ли да използвам микровълновата? А алуминиево фолио?

Не се отказвайте от приготвянето на печени картофи. Ще отговорим на всички въпроси и ще ви покажем как да направите най-вкусните картофи, които сте опитвали. След като разберете как да използвате потенциала на фурната си, постигането на перфектно изпечени картофи е лесно.

При печене на картофи трябва да имате предвид тези седем основни насоки.

1. Изберете подходящите картофи

Най-добрият картоф за печене е сорт „Ръсет Бърбанк“ - той е с ниска влажност и с високо съдържание на нишесте, идеален е за пюре или за пържене. Ръсет Бърбанк имат дебели външни обвивки, които лесно стават хрупкави по време на печене, за разлика от по-деликатните сортове, като червените или пресните картофи. Все пак, просто може да изберете вид с по-дебела кора.

2. Настройте фурната си на точната температура

Високата температура може да изгори кожата на картофите, преди да са се сготвили отвътре. От друга страна, ниската температура ще отнеме цял ден за приготвянето на продукта. Идеалните градуси за печене на картофи са между 200-220С. В зависимост от размера си, зеленчуците се печат около час, до час и половина в този температурен диапазон.

3. Знайте разликата между масло и зехтин

Може да си мислите, че зехтинът и маслото за взаимозаменяеми, но това не е така. Преди печене намажете картофите със зехтин за готвене. Това помага да се охлади кората им и в същото време се засилва вкусът. От друга страна, след като сте опекли картофите, сложете бучка масло върху горещата им повърхност.

пълнени картофи

4. Направете вкусен пълнеж

Печеният картоф е празно платно за безкраен набор от вкусни гарнитури. От класическата заквасена сметана, наситнен бекон и чедър до тапенада, вдъхновени от средиземно море каперси и козе сирене, единствената граница е вашето въображение.

Ето няколко предложения за подходящи добавки към картофите:

  • сирена: бял чедър, фета, пармезан, грюер;
  • билки: зелен лук, магданоз, кориандър, босилек, естрагон, копър;
  • месо: бекон, шунка, пилешко, пеперони, мляно говеждо, пуешко или свинско месо;
  • кремообрани храни: масло, заквасена сметана, сос Дзадзики, спаначно-артишоков дип.

6. Не обвивайте картофа във фолио

Опаковането на картофа в алуминиево фолио създава парен ефект, който може да му помогне да се сготви малко по-бързо, но ще загубите неустоимата хрупкава коричка. Пригответе го директно върху решетката на фурната, така че да е изложен на сухата топлина през цялото време.

7. Не използвайте микровълновата фурна

Да, тя е по-бърза от фурната, но готвенето на картофите в микровълновата е най-лошото нещо, което може да направите по отношение на вкуса. Класическата фурна на печката готви равномерно, а микровълновата не. Последната ще направи картофите меки и със смачкана сбита вътрешност, а не пухкави и въздушни - ефект, който ще получите, печейки ги в класическата фурна.

пълнени картофи

След като научихте основните правила за печене на картофи, ви предлагаме една рецепта, която се приготвя лесно и се поддава на безкрайни вариации.

Нуждаете се от:

  • 4 Ръсет Бърбанк картофа (или други)
  • зехтин
  • сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 210 градуса.

Почистете картофите под студена течаща вода и ги изсушете напълно. След което ги надупчете на няколко места с вилица.

Намажете ги обилно със зехтин и след това ги поръсете щедро със сол, трябва да ги покриете добре от всички страни с подправката.

Сложете картофите директно на решетката и ги гответе 1 час (или 1,5 часа), докато станат меки отвътре и хрупкави отвън.

Извадете картофите от фурната, забършете ги от излишната сол. Разполовете ги и гарнирайте с любимите си продукти или последвайте тази рецепта.

 

По статията работи: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com
Снимки: myrecipes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияАлт. медицинаЛюбопитноИсторияСнимкиЛайфстайлНовиниДиетиБотаникаЛечения