Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да запазим витамините в зеленчуците при варене

Как да запазим витамините в зеленчуците при варене

Как да запазим витамините в зеленчуците при варене - изображение

Ние се храним, за да живеем, но съвсем не живеем, за да се храним. Въпреки това е важно ястията и продуктите, които консумираме, да бъдат не само вкусни, но и полезни.

Затова сме подбрали няколко съвета за това как да запазите витамините в зеленчуците при варене, за да може организмът да извлече максимална полза от тях.

1. По-добре е зеленчуците да се варят в емайлиран или алуминиев съд, отколкото в меден или железен.

2. За да бъде по-малка загубата на витамини, слагайте зеленчуците в кипяща вода и варете при затворен капак.

3. Варенето да става в подсолена вода, защото солта ще им придаде по-добър вкус и така в тях ще се съхранят повече хранителни вещества.

4. Зеленчуците за салата е по-добре да се варят небелени.

5. Нарязаните на едро зеленчуци губят по-малко хранителни вещества и витамини.

6. В приготвените на пара зеленчуци се запазват повече разтворими вещества, отколкото в сварените във вода.

7. Пресните зеленчуци, плодовете и зелените листни зеленчуци, също и прясно замразените, е по-добре да се пускат във вече вряща вода.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиХранене при...ЛеченияРецептиСнимкиЛайфстайлДиетиИсторияАлт. медицинаБотаникаНовиниХрани и ястияФизиологияСъставкиТестовеСпортНормативни актове