Какво не знаем за храната?
- Древните гърци са били прави, измивайки тялото си със зехтин. По този начин те са се предпазвали от рак на кожата. Японски учени откриват в това масло антиоксиданти, неутрализиращи свободните радикали, които се появяват в резултат на въздействието на ултравиолетовите лъчи и увреждащи ДНК на кожните клетки. Освен това, в зехтина е открито и съединението олеокантал, което притежава обезболяващо и противовъзпалително действия. Вярно е, че 50 мл маслиновото масло намалява болката 10 пъти по-малко от обичайната доза ибупрофен, но за сметка на това - без странични ефекти.
- Австралийски учени откриват в млякото бактерии, причиняващи ни кариес. Напълно възможно е скоро да се появи и млечна паста за зъби. Зъбният кариес е второто най-разпространено заболяване (след настинката).
- Пушачите не трябва да ядат моркови и домати. Съдържащият се в тях бета-каротин, който по принцип предпазва клетките от злокачествени трансформации, вреди на тези хора. Бета-каротинът реагира с канцерогенните вещества в организма, постъпващи чрез цигарения дим, и сам се превръща в канцероген.
- Кашлица - колко неприятно! Хапвайте шоколад и пийте какао! Алкалоидът теобромин, който се съдържа в плодовете на какаото е по-ефикасен при упорита кашлица от кодеина.
- Зеленият чай помага за отслабване, дори ако ядете много. Калифорнийски учени потвърждават ефективността на сорта "Оолонг", който отдавна се използва в китайската медицина.
- Консумацията на мед и захар намаляват чувството на страх - това е установено при проведени експерименти върху плъхове. Медът подобрява паметта, включително и зрителната.
- Ако сте сред почитателите на слънчевия загар, яжте повече пица през лятото! Немски учени откриват в нея съставки, които предпазват кожата от слънчеви изгаряния. Действието на една пица със среден размер продължава около 2 седмици.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
500 ФАКТА ЗА СВЕТА ОКОЛО НАС - СИЕЛА
ХИЛЯДА ФАКТА ЗА ДИНОЗАВРИТЕ - ЕГМОНТ
ДИБЕН ЕНТЕРАЛНА ХРАНА ЗА ПИЕНЕ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ 200 мл
БАТЕРИ НУТРИШЪН ПОДСЛАДИТЕЛ ШУГЪР ФРИЙ 500 гр.
ТАХАН ОТ ТИКВЕНО СЕМЕ 350 г БАЛЧО
ФРЕЗУБИН 2 ККАЛ КРЕМ ГОРСКА ЯГОДА 125 г * 4
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- 6 причини защо винаги сте гладни
- Най-добрите храни за диабетици
- Какво означават цветовете на плодовете и зеленчуците за нашето здраве
- Хранене през тръба
- Методи за лечение на анорексия
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Избягване на киселинни храни
- Как да "храним" слезката (далака)
- 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
- Две глави, два пениса... Вижте някои удивителни медицински случаи - 2 част
Коментари към Какво не знаем за храната?