Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Фън шуй в кухнята - храната като лекарство

Фън шуй в кухнята - храната като лекарство

Фън шуй в кухнята - храната като лекарство - изображение

Според изкуството фън шуй, всички заобикалящи ни предмети притежават енергия, която обменят помежду си. Това влияе върху живота, здравето и успеха на човека. Храната е много важен елемент от този процес. Енергията, заключена в нея, ни действа изключително силно, затова трябва да я използваме правилно. Фън шуй може да ни помогне да превърнем обикновената храна в лекарство, а приготвянето й в приятен и медитативен процес.

Позитивната нагласа

Сигурно сте чували, че когато сте в лошо настроение, не бива да готвите, защото рискувате да прегорите яденето, да го пресолите или просто да не се получи вкусно. Удивително, но този знак съвпада с основното правило на фън шуй, че трябва да се готви с душа. Помнете: Храната поема вашите емоции, т. е вашата енергия, която след това се връща при вас и при тези, които консумират яденето. Когато готвите, съсредоточете се само върху вкусовите си усещания. Мисълта за предстоящата наслада от вкусната храна ще ви зареди позитивно. 

Китайската кухня

Именно кухнята е енергийният център в дома. В нея е съсредоточена енергията на всички стихии - Земя, Вода, Метал, Огън и Дърво, чието взаимодействие трябва да бъде хармонично.

Избягвайте струпването на метални работни повърхности в кухнята, избирайте естествени материали.

Обикновено продуктите не само се приготвят в кухнята, но и се съхраняват там, поради което е важен балансът между стихиите и в това отношение. По-добре е храната да се съхранява в земни хранилища (стъклени, глинени, керамични и порцеланови съдове). Дървените места за съхранение (чекмеджета и съдове) са подходящи за хляб и хлебни изделия. Огнените хранилища (пластмасови, алуминиеви и стоманени съдове) е по-добре да се избягват, защото тежката им енергия кондензира в затворени помещения и се предава на продуктите. Плодовете и зеленчуците е най-добре да се държат не в хладилник, а на пода (особено, ако той е покрит с керамични плочки). 

Всеки продукт носи в себе си двете противоположности Ин и Ян. Когато боледувате, чувствате се уморени или потиснати, използвайте продукти, в които преобладава Ян, а това са: животински храни, яйца, растящи над земята зеленчуци, плодове, джинджифил, чесън, кафяв ориз. Ако не можете да се отпуснете, измъчва ви безсъние или безпокойство, ще ви помогнат Ин-продуктите: кореноплодни, бял ориз, ястия, приготвени на пара. Рибата носи в себе си баланса на двете начала, затова блюдата, направени от нея, са полезни във всички случаи.

От зимата до лятото

Готвенето трябва да бъде съобразено и със сезона. Лятното и зимното меню трябва да се различават, защото смяната на годишните времена е преход от Ин към Ян (от зимата към лятото). Необходимо е да вземе под внимание кое начало преобладава. През пролетта се откажете от тлъстите храни, мазнините, приготвяйте си леки супи. Лятото хапвайте повече ароматни треви, кисело-сладки ястия, плодове, зеленчуци, използвайте повече сол. Когато настъпи есента, започнете постепенно да включвате мазните храни и горещите напитки, които трябва да преобладават през зимата.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиИнтервютаСоциални грижиНормативни актовеРецептиЛюбопитноОрганизацииАлт. медицинаСнимкиНовиниТестовеАнкетиСпециалистиПроизводителиИсторияЛеченияАптекиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеографияХранене при...ДиетиСпортФизиологияПсихологияСтатистически проучванияЗаведенияБотаника