Да заместим едни продукти с други - I част

Понякога в рецептите срещаме продукти, необходими за приготвянето на дадено ястие, с които не разполагаме или не се срещат често в търговската мрежа. Затова ви предлагаме списък с техни заместители, които могат да ви бъдат от полза, да ви улеснят в готвенето и да запазите максимално близо вкуса на приготвяната храна до оригиналния.
- Allspice (1 с. л.) - заменяме със смес от 1,5 ч. л. смлян карамфил и 1,5 ч. л. смляна канела
- Baking powde (набухвател, бакпулвер) - за 20 гр смесете 5 гр сода бикарбонат + 3 гр лимонена киселина + 12 гр брашно (за 500 гр брашно)
- Brown sugar (кафява захар) - с обикновена захар
- Cake Icing - с глазура или обикновен шоколад
- Cornstarch (царевично нишесте) - с друго нишесте
- Creme Fraiche - с гъста некисела сметана
- Fromage Frais - с гъсто кисело мляко или сметана
- Garam masala (смес от подправки) - с комбинация от куркума, кориандър и кимион - по 1 ч. л. от всички
- Golden syrup - с обикновен захарен сироп или с мед
- Maple syrup (кленов сироп) - заместваме с мед
- Self-rising flour - с обикновено брашно и набухвател
- Фъстъчено масло - може да се замени с всякакво рафинирано растително масло, желателно е с маслиново (зехтин)
- Артишок - пресният артишок може да се замени с консервиран, а консервираният със сладки чушки (от консерва)
- Балсамов оцет - алтернативен вариант е виненият оцет. Ако искате максимално да се приближите до оригиналния вкус, комбинирайте винения оцет с билки и подправки - те ще му придадат по-изтънчен вкус и аромат.
- Mascarpone (Маскарпоне) - заменете с извара с висока масленост или със смес от гъста сметана и извара. Другият вариант е да комбинирате Fromage Frai (извара) с натурално кисело мляко.
- Мътеница - заместител: равни части прясно мляко и натурално кисело мляко; друга алтернатива: кефир.
- Полента (царевична каша) - смелете царевични зърна с помощта на кафемелачка и ще получите истинско брашно за приготвяне на кашата.
- Целината заместваме с накълцано (тънко) прясно зеле.
- Сметана се замества с натурално кисело мляко или обратно, зависи от случая.
- Сирене Фета - с бяло саламурено сирене и обратно.
- Каперси - казват, че може да се заменят с кисели краставички.
- Консервираните кайсии и праскови са взаимозаменяеми.
- Сусамовото масло - със зехтин.
- Лимонова трева - с маточина.
- Лимонов сок = смес от 1/4 ч. л. лимонена киселина, разтворена във вода или 1 с. л. оцет.
- Зелен лимон (сок и кора) - с обикновен лимон.
Следва ...
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Хранене през тръба
- Хранене при тремор
- Гълтане
- НАРЕДБА № 10 ОТ 24 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО
- Създават заместител на човешката кожа
- Използвайте лавандула, за да успокоите тялото и душата
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Десета част
- Хранителни алергии при най-малките
- Нискомаслените храни не винаги са по-здравословни от стандартните
- Вредната храна оказва значителен ефект върху здравето и поведението ни
Коментари към Да заместим едни продукти с други - I част