Кадаиф с млечен крем и сироп от смокини
Необходими продукти:
- 375 грама суров кадаиф
- 150 грама гхи - разтопено и охладено
- 2 чаени чаши мляко
- 200 милилитра сладкарка сметана - разбита до меки върхове
- 2 яйца, леко разбити
- 1/2 чаена лъжица лимонтузу
- 600 грама захар
- семенцата от 1 шушулка ванилия
- 100 грама фин грис
- 15 грама листа от смокиня (или ползвайте 1/2 смокиня)
- 6 големи узрели смокини, разделени на половина
- 1 супена лъжица зехтин
за сервиране:
- натрошен шамфъстък
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Издърпайте няколко кичура от кадаифа и ги сложете в купа, полейте ги с гхи и ги разбъркайте, за да се омазнят равномерно. Увийте "тестото" от кадаиф около тръбичките на паста канелони и ги притиснете добре (или направете гнездо в 12 форми за мъфини).
Поставете върху тава за печене и печете за 15 минути, като ги обръщате няколко минути. Фунийките от кадаиф трябва да покафенеят. Оставете ги да се охладят достатъчно, след което извадете канелоните, като внимавате да не счупите кадаифа.
В купа смесете млякото, сметаната, яйцата, ваниловите семенца, 100 грама от захарта, гриса и добавете щипка сол.
Сложете в касерола и сварете на ниска температура за 10 минути, като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Свалете от котлона и го оставете да се охлади, покрит с фолио.
Прехвърлете охладеният крем в пош с накрайник за пълнене.
Листата от смокиня измийте добре, сложете в 700 милилитра вода и сложете да къкри под капак в продължение на 20 минути. Свалете тенджерата от котлона и прецедете, изхвърлете листата. Ако не може да намерите листа, използвайте половин смокиня, която да даде аромата и да отпусне захарите си в течността. Добавете още 500 грама захар и оставете да ври, като бъркате понякога, докато се получи консистенцията на сироп. Добавете лимонтузуто и свалете от котлона, оставете сиропът да се охлади.
Загрейте фурната на 220 градуса и застелете с хартия тава. Сложете смокините в тавата и намажете със зехтин, поръсете с малко сол и печете за 4 минути, докато се карамелизират леко. Охладете на стайна температура.
При сервиране напълнете фунийките кадаиф с млечния крем. Поръсете с пудра захар по желание. Поднесете във всяка порция няколко резенчета смокиня и полейте със сиропа от смокини. Поръсете с шамфъстък.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: delicious.com.au
Коментари към Кадаиф с млечен крем и сироп от смокини