Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Интересни факти за храносмилането

Интересни факти за храносмилането

Интересни факти за храносмилането - изображение

Предлагаме ви няколко факта за човешката храносмилателна система. Сигурно ще ви е интересно да разберете, че:

1. Храносмилателният тракт представлява 9-метрова тръба, която започва от устата и завършва с ректума.

2. В тънките черва има толкова много гънки, които са чак микроскопични, а общата им площ е равна на 250 кв. м. (това е абсолютно достатъчно за покриването на цял тенис корт.

3. Храносмилането започва още преди да сте изяли нещо. Видът и ароматът на храната предизвикват слюноотделянето и произвеждането на храносмилателни сокове. Активната работа на храносмилателната система започва в момента, в който първата хапка храна попадне в устата ви.

4. Древногръцкият медик Гален е смятал стомаха за живо същество вътре в нас, което "е в състояние да почувства празнотата, заставяща ни да търсим храна".

5. Необходими са ни 72 часа, за да преработим празничната вечеря. Първо се усвояват въглехидратите, такива като различните печива и баници. След това идва ред на сухия протеин (печено пиле), накрая са мазнините, включително сосовете и битата сметана с тортата.

6. Човек изяжда средно около 500 кг храна годишно.

7. Устата има неутрализираща функция. Тя или охлажда, или затопля храната до температура, приемлива за останалата част от храносмилателната система.

8. Всеки ден ние произвеждаме около 1,7 литра слюнка. Количеството й се регулира от автономната нервна система, което означава, че процесът е автоматичен. Ето защо слюнката се произвежда само при вида и аромата на храна или мисълта за нея.

9. Мускулите на храносмилателните органи се свиват с вълнообразни движения, а този процес се нарича перисталтика. Благодарение на това, храната попада в стомаха на човека, дори и да се храни на челна стойка.

10. Стомахът има огромна вместимост. Средно, този на възрастен може да поеме около 1 литър храна.

11. За да се преработи храната, също са необходими калории, които представляват от 5 до 10% от нашата енергия. Най-много енергия се изисква за усвояването на протеините и алкохола.

12. Извратеният апетит е нарушено хранене, при което у човека се появява нужда да яде нехранителни продукти, например, бои, тебешир и други. Тази необходимост се среща при голям процент от децата и причината още не е известна. Има предположения, че за всичко е виновен недостигът на някакви минерали.

13. Какво се случва, ако глътнем дъвка? Съществува мит, че дъвката остава в стомаха ни в продължение на 7 години, преди да се обработи. Това не е истина. Организмът ни действително не може да усвои дъвката, но тя се извежда от организма относително непроменена. Много рядко голямо количество дъвка и запек могат да доведат до запушване на червата.

14. Голяма част от хормона серотонин (хормонът на настроението) се произвежда не в главата, а в стомаха.

15. При панкреатит тялото започва буквално да ви яде отвътре. Болката, която се усеща е свързана с факта, че ензимите, преработващи мазнините, изтичат от канала на панкреаса към други тъкани, което всъщност ви разяжда.

16. Черният дроб е нашата лаборатория. Той изпълнява над 500 различни функции, включително съхранение на хранителните вещества, филтриране и преработване на химичните вещества в храната и други.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноФизиологияЗдравни съветиАлт. медицинаПсихологияИсторияНовиниХранене при...Социални грижиДиетиСпортАнкетиОрганизацииНормативни актовеИнтервютаСтатистически проучванияЛеченияЗаведенияБотаникаПроизводителиЗаболявания (МКБ)СимптомиИзследвания