Да заместим едни продукти с други - II част

Ето още няколко продукта и евентуалните им заместители при приготвянето на ястията:
- Лук шалот - заменяме с обикновени малки глави кромид лук;
- Праз лук - отново използваме обикновен кромид, може и обратното: за по-мек вкус вместо кромид - праз;
- Зехтин - с всякакво растително масло, но ястията със зехтин са по-полезни;
- Орегано и майорана са взаимозаменяеми;
- Домати - понякога кетчупът и доматеното пюре вършат същата работа;
- Шоколад - вместо парче шоколад използвайте 3 с. л. какао на прах и 1 с. л. растително масло;
- Агар или желатин;
- Аспержи - заменяме с броколи в салати и сосове или с всякакъв друг зеленчук с нежен вкус и консистенция (цветно зеле);
- Уасаби (японска подправка) - вместо нея използваме хрян (или сос от него) или горчица, но цветът не може да се замени с нищо;
- Дайкон - с обикновени репички или ряпа;
- Карамбол - вкусът на този плод наподобява хармонично съчетание от зелено цариградско грозде, ябълка и краставица. Използваме някои от изброените растения, в зависимост от ястието.
- Кварк (меко немско сирене, което прилича на извара) - заместваме с крема сирене;
- Помело (разновидност на грейпфрута с по-мек вкус) - заместваме с портокал, защото вкусът му се доближава повече до портокаловия;
- Папая - най-близък е вкусът на пъпеша;
- Пащърнакът е кремавожълт дълъг корен, приличащ на морков. Може да се замести с корен от целина;
- Саке (алкохолна напитка, получена чрез ферментация на ориз) - заместваме с вино херес (светло, сухо);
- Танжерина - плод, много близък до мандарината;
- Спанак заменяме с киселец.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Хранене през тръба
- Хранене при тремор
- Гълтане
- НАРЕДБА № 10 ОТ 24 МАРТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 6, Т. 1 И Т. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ, КАКТО
- Създават заместител на човешката кожа
- Използвайте лавандула, за да успокоите тялото и душата
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Десета част
- Хранителни алергии при най-малките
- Нискомаслените храни не винаги са по-здравословни от стандартните
- Вредната храна оказва значителен ефект върху здравето и поведението ни
Коментари към Да заместим едни продукти с други - II част