Да заместим едни продукти с други - II част
Ето още няколко продукта и евентуалните им заместители при приготвянето на ястията:
- Лук шалот - заменяме с обикновени малки глави кромид лук;
- Праз лук - отново използваме обикновен кромид, може и обратното: за по-мек вкус вместо кромид - праз;
- Зехтин - с всякакво растително масло, но ястията със зехтин са по-полезни;
- Орегано и майорана са взаимозаменяеми;
- Домати - понякога кетчупът и доматеното пюре вършат същата работа;
- Шоколад - вместо парче шоколад използвайте 3 с. л. какао на прах и 1 с. л. растително масло;
- Агар или желатин;
- Аспержи - заменяме с броколи в салати и сосове или с всякакъв друг зеленчук с нежен вкус и консистенция (цветно зеле);
- Уасаби (японска подправка) - вместо нея използваме хрян (или сос от него) или горчица, но цветът не може да се замени с нищо;
- Дайкон - с обикновени репички или ряпа;
- Карамбол - вкусът на този плод наподобява хармонично съчетание от зелено цариградско грозде, ябълка и краставица. Използваме някои от изброените растения, в зависимост от ястието.
- Кварк (меко немско сирене, което прилича на извара) - заместваме с крема сирене;
- Помело (разновидност на грейпфрута с по-мек вкус) - заместваме с портокал, защото вкусът му се доближава повече до портокаловия;
- Папая - най-близък е вкусът на пъпеша;
- Пащърнакът е кремавожълт дълъг корен, приличащ на морков. Може да се замести с корен от целина;
- Саке (алкохолна напитка, получена чрез ферментация на ориз) - заместваме с вино херес (светло, сухо);
- Танжерина - плод, много близък до мандарината;
- Спанак заменяме с киселец.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАКА НА ПРАХ 200 г ЗДРАВНИЦА
АМИКС МР. ПОПЪРС ОВЕСЕНИ ЯДКИ 1000 гр.
ЗОЯ БИО БРАШНО РОЖКОВ на прах 200 гр.
ОСТРОВИТ БАДЕМОВО МАСЛО С ПАРЧЕНЦА 500 г
БОБ МУНГ 400 г ЗДРАВНИЦА
КФД НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕНО МАСЛО 1000 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Методи за лечение на анорексия
- Избягване на киселинни храни
- Секреция на стомашен сок
- Хранене през тръба
- Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
- Регулация на слюноотделянето
- Загубата на енергия в зряла възраст може да се избегне чрез пълноценни храни в менюто
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Пробиотици
Коментари към Да заместим едни продукти с други - II част