Как се прави мед от борови връхчета (боров мед) и сладко от шишарки
В меда от борови връхчета се съдържа огромно количество етерични масла, витамини и микроелементи. Той е незаменим за тези, които поддържат своето здраве изцяло с натурални продукти.
Боровият мед има противовъзпалителни и бактерицидни свойства, полезно е да се консумира по време на лечение на и като профилактика срещу простудни заболявания, при проблеми с дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Помага за сгряване в студените дни, както и за по-бързото преборване на настинките и кашлицата. Освен лечебните си характеристики, сиропът, приготвен от връхчетата на бора, има много приятни вкус и аромат. Може да се използва за подслаждане на билков чай или да се консумира като сладко.
Рецепта за мед от борови връхчета
Необходими продукти за боров мед:
- около 400 грама борови връхчета
- 1/4 чаена лъжица лимонтузу
- 1 литър вода
- 1-1,200 килограма захар
Как да си направите боров мед от връхчета?
Измийте боровите връхчета под течаща вода. Сложете ги в купа, залейте с пречистена вода и поставете съда върху котлона. Варете ги 20-22 минути след кипване на течността и оставете заготовката да престои 18-24 часа. За това време отварата ще поеме аромата и вкуса на връхчетата и ще бъде готова за следваща обработка.
Изсипете захарта в тенджера и залейте с прецедената течност, в която варихте боровите връхчета. Добавете лимонтузуто и поставете съда върху котлона. Варете сиропа в продължение на 60-90 минути след кипването. Когато придобие необходимата гъстота, разпределете в бурканчета и ги затворете.
Най-подходящото време да си набавите борови връхчета или шишарки е ранна пролет (края на март – април), защото тогава младите шишарки, пъпки и издънки съдържат най-голямо количество витамини и минерали. |
Рецепта за мед от борови пъпки/връхчета – втори вариант
Необходими продукти за боров мед от пъпки:
- 100 броя борови пъпки (с размер 1-2 см, максимум 3 сантиметра) или 50 зелени шишарки (с размер 2-3 сантиметра)
- 1 килограм захар
- 1 чаена лъжица лимонтузу
- 2 литра вода
Как се прави медът от борови връхчета?
Първото, което трябва да направите, е да отидете в гората и да си набавите борови пъпки или зелени шишарки. Когато се приберете вкъщи, залейте ги с 2 литра вода и варете, докато се изпари половината от нея. След това намачкайте пъпките, а ако използвате шишарки, това не се налага. Отцедете отварата, прибавете към нея захарта и сложете сместа на котлона да се вари, докато се сгъсти.
Гъстотата може да проверявате като капнете няколко капки от сиропа в чиния и ако той не се разтече, значи е готов. Цветът става тъмнокафяв (това да не ви плаши).
Непосредствено преди да изключите котлона, сложете лимонтузуто и разбъркайте. Остава само да затворите сладостта в бурканчета.
Такъв "мед" може да си направите от борови, елови пъпки, от пъпки от смърч или от млади зелени клонки.
Рецепта за боров мед от зелени шишарки
Необходими продукти за боров мед от шишарки:
- 1 килограм зелени шишарки
- 1 килограм захар
- 1/2 литър вода
- сок от 1 лимон
Как се приготвя медът от зелени шишарки?
Шишарките се измиват, заливат се с водата и оставят така за известно време. След това се добавя захарта и се варят в продължение на 10 минути. Престояват 8 часа в сиропа и процедурата се повтаря още 2 пъти. В края на приготвянето се слага лимоновият сок и медът се разпределя в стирилизирани бурканчета.
Сладко/мед от борови шишарки – втори вариант в захарен сироп
За боровото сладко са ви необходими:
- 100 грама зелени борови шишарки
- 1,2 килограма захар
- 1,3 литра вода
Приготвянето на сладкото от зелени борови шишарки
Вземете подходящ съд за варене на сладкото, налейте водата и изчакайте тя да заври на среден огън. Когато това стане, добавете захарта и нека се разтвори, като разбърквате с лъжица или дървена шпатула. След това изсипете в получения сироп шишарките и варете в продължение на 5 минути, след като сместа кипне. Котлонът трябва да е слаб, а накрая изключете напълно. Сиропът и шишарките е необходимо да изстинат изцяло, покрийте с марля/тензух. Повторете процедурата три пъти. Напълнете още топлите стерилизирани бурканчета с шишарки, използвайки дървена лъжица и допълнете с горещия сироп, в който са се варили. Затворете бурканчетата, обърнете ги и оставете сладкото да изстине за 24 часа и тогава приберете на определеното място за съхранение.
Веднага след набавяне на борови шишарки или връхчета преминете към направата на меда или сладкото от тях, защото при продължително съхранение те губят полезните си свойства. |
Да ви е сладко и бъдете здрави!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУРС БИЛКОВА ПАСТА С БОРОВИ ШИШАРКИ 240 г
НовБОРОВ МЕД 500 г RUDIGER FELDT PRODUCTS
ПРОМОБИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ АНТИХОЛЕСТЕРОЛ ФИЛТЪР * 20 бр.
БИЛКОВ ЧАЙ МЪЖКИ НАСИПЕН 120 г БИОХЕРБА
ЧАЙ ЗА ПРОСТАТА ПО ЛАМБРЕВ
ЧАЙ ФИЛТЪР ЛЕКА НОЩ * 20
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Още идеи
- Бял бор
- Мед от манука - ползи за здравето
- Облекчете кашлицата с компрес от зелеви листа и мед
- Проф. Мермерски: Клеевата тинктура ще ви избави от хремата
- Мед от глухарче – природен еликсир в бурканче
- Възползвайте се от силната лечебна способност на шишарките
- Направете си маска за лице с картофи и мед
- За нормално кръвно и силен имунитет пийте чай от борови иглички, шипка и лучени люспи
- Манов мед – състав и полезни свойства
- Чай от борови връхчета с лимон и мед
Коментари към Как се прави мед от борови връхчета (боров мед) и сладко от шишарки