Вкусни храни за Хелоуин - 3 рецепти плюс още идеи

Вече сме октомври и немалко от нас се вълнуват за Хелоуин. Макар и спорен празник, има нещо в него, което не можем да отречем - той може да бъде много забавен. Дали ще се спрем на много страшни костюми или ще изберем нещо да се облечем като любим герой от приказка - изборът е единствено наш. Но няма празник, на който да не му подхожда една вкусна вечеря. Хелоуин дава възможност да се изявим като страшни декоратори и да си приготвим някои едновременно сладки и страховити ястия.
Предлагаме ви няколко идеи, с които да разнообразите деня си и да си приготвите нещо вкусно и различно.
Пригответе си сладки "Пръсти на вещицата"
Това е една много лесна рецепта, за целта ви е необходимо единствено да използвате класическо маслено тесто и няколко бадема.
Необходими продукти за тестото:
- 2 1/4 чаена чаша брашно
- 1/4 чаена лъжица сол
- 2 чаени лъжици захар
- 12 чаени лъжици студено масло, нарязано на кубчета
- 6 супени лъжици студена вода
- мармалад
- шепа бадеми
Сложете брашното, солта и захарта в кухненски робот. С няколко пулсации на уреда, смесете сухите съставки. Добавете маслото и отново с пулсации го раздробете да се получат трохи. Добавете водата и отново направете 4-5 пулсации, всяка с продължителност около 3-4 секунди.
Добавете още вода, ако се налага, за да се оформи твърдо тесто. (Ако искате може да замените водата с 2 яйца на стайна температура.) Омесете тестото, увийте го във фолио и оставете да престои 30 минути в хладилник.
От студеното тесто оформете пръсти като вземете малко парче от него, направите топка, която разточете между дланите си, за да я издължите. С нож направете няколко ивици, за да придадете по-реалистичен вид на пръстите. В единия край намажете с малко от мармалада и залепете един бадем, който имитира нокът. Изпечете за 15 минути на 180 градуса.
От същото тесто може да приготвите сладки, които да декорирате по желание (например може да направите тикви).
За целта използвайте следната плънка:
- 1/3 чаена чаша кафява захар
- 1/4 чаена лъжица сол и индийско орехче
- 1/2 чаена лъжица екстракт от ванилия и канела
- 1 жълтък
- 1/2 чаена чаша пюре от тиква
- 3 супени лъжици кондензирано мляко
- 1 яйце
- 1 чаена лъжица вода
Комбинирайте кафявата захар, солта, ванилията, канелата, индийското орехче, жълтъка, тиквата и кондензираното мляко в купа.
Разточете тестото на 3-4 милиметра дебелина и изрежете желаните форми. Върху долните формички, които ще ви служат за основа, намажете леко краищата с вода. Сложете от плънката и затворете с другата формичка. Притеснете краищата с вилица и приберете във фризер за 1 час.
Намажете формичките с разбито яйце, смесено с малко вода и печете в предварително подгрята фурна на 170 градуса за 12-15 минути.
Духчета върху брауни
За да си приготвите тази интересна и вкусна рецепта, ви е необходимо малко въображение.
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша + 2 равни супени лъжици брашно
- 1 1/2 чаени лъжици подправка за тиквен пай
- 1/4 чаена лъжица бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 чаена чаша шоколадов чипс (или парченца шоколад)
- 1 пакетче масло
- 1/4 чаена чаша какао
- 1 1/2 чаени чаши захар
- 3/4 чаена чаша пюре от тиква
- 3 яйца
- 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
за духчетата:
- 1 1/4 чаени лъжици желатин
- 1/2 чаена чаша захар
- черна глазура (айсинг) за украса
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрее на 175 градуса.
Застелете с хартия за печене голяма правоъгълна тава и намазнете хартията (ако имате готварски спрей, може да го използвате).
Разбъркайте брашното с подправката за пай, солта и бакпулвера.
Разтопете шоколада, маслото и какаото в малка касерола, докато се комбинират.
Захарта, тиквеното пюре, яйцата и ванилията разбийте в друга купа. Към тях прибавете шоколадовото масло и комбинирайте.
Смесете с брашното и тестото изсипете в тавата. Изравнете и печете 20-22 минути.
Охладете и извадете браунито от тавата, отлепете хартията и го поставете върху поднос за сервиране.
Пригответе духчетата:
Желатина полейте с 1/4 чаена чаша студена вода и разбъркайте.
Захарта сложете в касерола, сипете 1/4 чаена чаша вода и гответе, докато кристалчетата се стопят - около 1-2 минути. Покрийте и изчакайте сместа да заври, варете в продължение на 4-6 минути, докато течността достигне 114 градуса.
Изсипете горещия захарен сироп при желатина и с миксер разбъркайте в продължение на 3 минути, докато се получат меки върхове (като смес за целувки).
Поставете в пош или торбичка с цип, чийто край отрежете.
Украсете браунито, като шприцовате различни духчета върху него.
Направете усти и очи с помощта на глазура (може да оцветите и същия крем, ако работите бързо или използвайте разтопен шоколад).
Оставете на стайна температура духчетата, за да се втвърдят, преди да нарежете десерта. Ако желаете, добавете малко хранителна боя (оранжева) и вместо духчета, може да направите малки тикви.
Ястията не е необходимо да бъдат само десерти, може да си приготвите и нещо основно.
Супа от броколи с очи
Необходими продукти:
- около 1 килограм броколи
- 50 грама масло
- 1 голяма глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 200 грама кашкавал (или твърдо сирене тип ементал)
- 6 твърдо сварени яйца
- 6 черни маслини без костилки
- настъргано индийско орехче
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Измийте броколите и ги нарежете.
Разтопете 1/3 от маслото в подходящ съд, прибавете нарязаните на ситно лук и скилидка чесън, сложете сол, индийско орехче и черен пипер на вкус. Минута по-късно изсипете броколите в съда и запържете за 5 минути.
Разтворете бульона във вода (около 2 чаени чаши), нагорещете го и налейте при зеленчуците. Оставете всичко да се задушава за около 20 минути под капак (броколите трябва да омекнат, а течността да се изпари почти напълно). Свалете съда от котлона, прибавете настъргания кашкавал в супата и разбийте с блендер до еднородност на консистенцията.
От сварените яйца и маслините оформете "очички".
Разпределете супата в подходящи купи, сложете им очите и поднесете. Може да използвате и широки дълбоки чинии, тогава ще имате възможност да сложите двете очи на едно място.
А ето и още няколко предложения за десерти, които може да направите, използвайки рецепти, които със сигурност имате в собствения си тефтер:
Пригответе си мъфини по любимата рецепта. Декорирайте с разбита сметана и шоколадови цветни бонбонки.
Украсете мъфините с крем по желание, а отгоре може да сложите по едно око - направено от захарно тесто, а за по-лесно купете готови бонбони в съответната форма.
Това е за по-смелите от вас, на които не им се преобръща лесно стомаха. Всъщност, десерта е много вкусен - пригответе любимата си бисквитена торта, а отгоре поръсете със смлени бисквити. С шоколад направете няколко декорации, имитиращи съдържанието в котешката тоалетна.
Пригответе си любимите пълнени яйца, а отгоре украсете с половин маслинка, а от друга половинка направете ивици, които да използвате за крачета на маслинения паяк.
Ако планирате да направите парти, поднасянето на тази тиква ще се превърне в хит. Изрежете тиквата, като й направите по-голяма дупка за устата. Пригответе любимото си гуакамоле, което поставете така, че да излиза от устата на тиквата. Острани насипете чипс.
Купете си силиконови формички с подходящи Хелоуин декорация. Разтопете различни на цвят шоколади и напълнете формичките. След като стегнат, ще имат вкусни тематични бонбони.
countryliving.com, delish.com
снимки: pixabay.com, flickr.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Доволни ли сте от качеството на храните, които се предлагат в българските магазини?
- Методи за лечение на анорексия
- Регулация на слюноотделянето
- Диета с ниско съдържание на мазнини
- Течна диета
- Хранене през тръба
- Избягване на киселинни храни
- Калина, Офика
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Секреция на стомашен сок
Коментари към Вкусни храни за Хелоуин - 3 рецепти плюс още идеи