Веган морковена торта с кокосов крем
Лененото семе, смесено с вода, е много добър заместител на яйцата в тази веган торта. Сладкият ананас доставя сладост без добавени захари.
Необходими продукти:
за блатовете:
- 2 супени лъжици ленено брашно
- 5 супени лъжици вода
- 2 чаши брашно
- 1 супена лъжица джинджифил на прах
- 1/2 чаена лъжичка смлян бахар
- 1 чаена лъжичка сода за хляб
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 3 чаши моркови, настъргани
- 1 консерва ананас, отцеден и наситнен
- 1/2 чаша масло от авокадо (или кокосово масло) + за намазване
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
кокосова крем глазура:
- 1 консерва неподсладена кокосова сметана
- 2 супени лъжици пудра захар
- 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- печени пекани (по желание)
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
блатовете:
Загрейте фурната до 180 градуса. Намазнете с кокосово масло 2 кръгли тавички с диаметър 22 сантиметра.
Смесете лененото брашно и водата в малка купа. Оставете да престои няколко минути.
В голяма купа смесете брашното, канелата, джинджифила, бахара, бакпулвера, содата и солта. Добавете настърганите моркови, ананаса, кафявата захар и разбъркайте, докато се смесят напълно.
Разбийте в средна купа маслото от авокадо, оцета и 1 чаена лъжичка ванилия и добавете ленената смес.
Смесете мокрите съставки към сухите и разбъркайте до хомогенност. Тестото ще бъде много гъсто. Разпределете го равномерно в двете тавички.
Запечете блатовете за тортата във фурната за около 25 минути, след което охладете за 10 минути и извадете от формите да изстинат напълно.
глазурата:
Пресипете кокосовия крем от консервата в голяма купа. Добавете пудрата захар и ванилията. Разбийте за около 3 минути с миксер на слаба степен, докато сместа стане гладка и кремава с меки върхове. Охладете в хладилник за около 30 минути.
декорация:
Поставете единия блат в чиния за торта. Разпределете 1/2 чаша от глазурата върху блата. Сложете втория блат отгоре и разпределете останалата глазура. По желание гарнирайте с печени и натрошени пекани.
Може да съхраните в хладилник до 2 дни.
Да ви е сладко!
eatingwell.com
Коментари към Веган морковена торта с кокосов крем