Баклава с маслено-меден сироп
Необходими продукти:
6 чаени чаши брашно
8 яйца
10 супени лъжици прясно мляко
4 супени лъжици разтопено масло за тестото + 200 грама за плънката
изгасена сода на върха на ножа
300 грама орехи
1 чаена чаша захар
1 жълтък
300 грама мед
Начин на приготвяне:
Чукнете яйцата в подходящ съд, добавете топлото мляко, разтопеното масло, изгасената сода и брашното. Замесете тесто. Разделете го на 6 - 8 части, които оформете като топки. Оставете за известно време, докато втасат, а през това време направете плънката. Изпечете орехите в сух тиган до получаването на приятен аромат на печени ядки. След като изстинат, смелете с помощта на блендер. Смесете ги със захарта.
Разточете едната "топка" тесто под формата на тънък кръг с размери малко по-големи от тези на тавата, която сте подготвили за печенето.
Намажете дъното на тавата с масло, поставете тестото така, че краищата му да покрият стените на съда, намажете го с масло и поръсете със сместа от захар и орехи. Следващия пласт разточете с диаметъра на тавата. Сложете го върху първия, намажете с масло, следва плънка. По този начин процедирайте и с останалото тесто.
Ако не ви се е получило първият лист от тестото да покрие стените на тавата, не се притеснявайте, а просто слепете последователно краищата на всеки следващ пласт с долния. Целта е плънката да не излезе, защото захарта ще прегори.
Когато поставите и последния слой, прищипете всички открити краища (ако има такива) и нарежете баклавата на ромбчета, разрязвайки всички пластове, с изключение на най-долния.
Загрейте фурната до 250 градуса. Намажете повърхността на баклавата с жълтъка, разбит с малко вода и може да използвате момента, за да "залепите" върху всяко парче по половин или цяла орехова ядка. Разтопете маслото и го разпределете в разрезите на десерта. Поставете баклавата във фурната за 15-20 минути, извадете, отново сложете масло и върнете да се пече в продължение на още 15 - 20 минути.
Разтопете меда, извадете баклавата, залейте я с него и я оставете да се пече до готовност (около 30 - 40 минути). Готовия сладкиш покрийте с подходящ поднос или друг широк съд, обърнете. Половината от горещия мед и маслото ще се разтече по ръцете ви, по масата и навсякъде :), затова изберете съд, който има ръб, за да предотвратите този момент. Съберете изтеклото количество. След това притиснете друг съд към дъното на баклавата и отново я обърнете. Нарежете на парчета по очертанията, но побързайте, защото медът в разрезите ще изстине и фигурите ще се разлепят. Подредете ги в подходяща чиния, без да ги допирате една до друга и изчакайте да изстинат.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
МИКС ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВО ЖЕЛЕ 40 г ЗДРАВНИЦА
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ СЛАДОЛЕД 500 г
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
БИОТЕЧ ZERO СИРОП 320 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Лечение при ангина (остър тонзилит)
- Компрес с мед срещу кашлица при деца
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Обикновен маслен крем
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Отслабване с мед и канела
- Бърз лек със сода и мед срещу болезнените афти
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
Коментари към Баклава с маслено-меден сироп