Баклава
Необходими продукти:
2 чаши пшенично брашно
3 с. л. топено масло
½ чаша прясно мляко
1 яйце
1 ч. л. мая
1 чаша бадеми или орехи
½ чаша пудра захар
1 ч. л. ванилова захар
1 щипка шафран
1 с. л. мед
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в леко затопленото мляко, посолете. Добавете яйцето, топеното масло, брашното, замесете тесто и покрийте с кърпа. След 1-1,5 ч. го разточете с дебелина 2 см.
За плънката ядките трябва да бъдат изсушени. Смесете ги с пудрата и ваниловата захар.
Намажете съда, в който ще печете с масло, разстелете слой от тестото, поръсете с част от плънката, следва отново тесто, плънка и така няколко пъти. Нарежете баклавата на ромбове с размер 10/4 см., намажете с яйчен жълтък, смесен със запарения шафран (шафранът да престои 20 минути в супена лъжица гореща вода). В средата на всяко ромбче сложете по половин ядка.
Печете баклавата на 180-200°С в продължение на 35-40 минути. 15 минути преди да извадите от фурната, я намажете с глазура от разтопен мед.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОХЕРБА ОВЕСЕНО БРАШНО 500 г
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ ОТ ТИКВА С МЛЯКО 190 г
ГЛЮКОЗА 500 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ГЛЮКОЗА прах 75 г ГАЛЕН ФАРМА
ГАНЧЕВ ДЕСЕРТ МЛЯКО С БАНАНИ И ОРИЗ 190 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Локум от моркови с орехи и кокос
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Сочен шоколадов десерт с бадемово брашно и прясно мляко
- Портокалово реване с грис
- Индийски сиропиран десерт Джалеби
- Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
- Баклава от бутер тесто с белтъчен крем, орехи, канела и меден сироп
- Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
- Халва от грис със стафиди и орехи
- Трипластов десерт с шоколад, кокос и орехи
Коментари към Баклава