Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Ашуре с лешници, портокали и канела

Ашуре с лешници, портокали и канела

Ашуре с лешници, портокали и канела - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша грухана пшеница/жито
  • 1/2 чаена чаша боб
  • 1/2 чаена чаша нахут
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 200 грама сушени кайсии
  • 200 грама стафиди
  • 1 чаена чаша лешници
  • 1 портокал
  • портокалова кора на вкус
  • 3 литра вода
  • 4 чаени чаши захар
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 1/4 чаена лъжица черен пипер
  • 1 чаена лъжица зърна карамфил
  • зърна нар на вкус
  • канела и орехи на вкус


Начин на приготвяне:

Залейте със студена вода нахута, боба и житото. Оставете ги да престоят една нощ, а на следващия ден ги сварете (поотделно, защото всяка култура изисква различно време за термична обработка).

Когато са готови, смесете ги в голяма тенджера.

Зърната карамфил сложете в друга тенджера с вода, която поставете върху котлона. Когато кипне, налейте половин чаша от течността в съда с варивата (не слагайте от зърната на подправката).

Добавете ситно нарязаните сушени плодове, разбъркайте и оставете комбинацията върху котлона за още 15 минути.

След това подсладете със захарта и сложете ситно нарязана портокалова кора според вкуса ви, парченца портокал (може да използвате и други плодове, като ябълка или мандарина), останалите подправки и варете всичко в продължение на пет минути. Тогава изключете котлона, затворете тенджерата с капак и оставете така, докато ашурето се охлади малко.

Щом това стане, разпределете го в десертни купички, украсете с орехови ядки и лешници, зърна от нар, поръсете с канела и може да сервирате веднага.

Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1000.menu

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛюбопитно