Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E440(b) - Амидиран пектин

E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)

от 05 окт 2012г., обновено на 16 яну 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Характеристика

Амидираният пектин - E440(b) е модифицирана форма на пектин. Част от галактуроновата киселина - монозахарид, който е основен компонент на пектина, се превръща с амоняка в амид на карбоксилна киселина. Амидираните пектини са по-толерантни към различните концентрации на калций, които се получават при употребата му.

За да се приготви гел от пектин, при нагряването на съставките се разтваря пектина. След охлаждане под температурата на желиране, започва да се образува гел. Ако този процес се извърши твърде бързо, резултатът ще е синереза или гранулирана текстура, докато по-слабото желиране води до по-меки гелове.

Амидираните пектини се държат като нискоестерни пектини, но се нуждаят от по-малко калций и са по-толерантни към излишъка на този минерал. Също така геловете от амидиран пектин са термообратими. Те могат да се нагреят и след охлаждане отново да се втвърдят, докато обикновените пектинови гелове след нагряване останат течни.

Нива на пектин в пресни плодове и зеленчуци:

  • 1–1,5% - ябълки;
  • 1% - кайсии;
  • 0,4% - череши;
  • 0,5-3,5% - портокали;
  • 1.4% - моркови;
  • 30% - цитрусови кори;
  • 15% - шипка.

Круши, ябълки, гуава, дюля, сливи, цариградско грозде, портокали и други цитрусови плодове съдържат големи количества пектин, докато меките плодове, като череши, грозде и ягоди, съдържат малки количества пектин.

Основните суровини за производството на пектин са сушени цитрусови кори или кюспе от ябълки, като странични продукти от производството на сок. Кюспето от захарно цвекло също се използва, но в по-малка степен. От тези суровини се извлича пектин чрез добавяне на гореща разредена киселина при pH стойности от 1,5 до 3,5. По време на няколкочасова екстракция протопектинът губи част от разклонението си и дължината на веригата и преминава в разтвор. След филтруване екстрактът се концентрира във вакуум и пектинът се утаява чрез добавяне на етанол или изопропанол. Старата техника за утаяване на пектина с алуминиеви соли вече не се използва (освен от алкохоли и поливалентни катиони, пектинът също се утаява с протеини и детергенти).

След това утаеният от алкохола пектин се отделя, измива и суши. Третирането на първоначалния пектин с разредена киселина води до получаване на нискоестерифицирани пектини. Когато този процес включва амониев хидроксид (NH3(aq)), се получават амидирани пектини. След изсушаване и смилане, пектинът обикновено се стандартизира със захар, а понякога и с калциеви соли или органични киселини, за да имат оптимална ефективност при конкретни приложения.

Употреба

конфитюр от праскови

Основната употреба на пектина е като желиращ и сгъстяващ агент, както и като стабилизатор в храната. Основното му приложение е придаването на желеобразна консистенция на конфитюри и мармалади, които иначе щяха да бъдат обикновени сладки сокове. Пектинът също така намалява синерезата в конфитюри и мармалади и увеличава силата на гела на нискокалоричните конфитюри.

При употребата на полусинтетичния амидиран пектин в производството на някои киселомлечни продукти се подобряват структурата и органолептичните свойства на продуктите.

За домакинска употреба пектинът се използва като съставка на захарта за желиране (известна още като желирана захар), където се разрежда до правилната концентрация със захар и малко лимонена киселина, за да се регулира pH.

В някои страни пектинът се предлага и като разтвор, екстракт или като смесен прах за приготвяне на домашно сладко.

домашно сладко от ябълки

За обикновените конфитюри и мармалади, които съдържат над 60% захар и разтворими плодови твърди частици, се използват високоестерни пектини. При нискоестерните и амидираните пектини е необходимо по-малко количество захар, за да могат да се приготвят диетични продукти.

Въздействие върху човека

Според Обединената експертна комисия по хранителни добавки (JECFA) обикновените пектини са напълно безвредни за човешкия организъм и могат да се използват в неограничени количества. Има определена допустима дневна норма обаче за прием на амидиран пектин - Е440(b), която е 25 мг/кг телесна маса.

Източник:

sciencedirect.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • E440 Пектин E440 Пектин
3.4/5 5 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ЦЯЛОСТЕН КОМПЛЕКС ФИБРИ С ФРУКТООЛИГОЗАХАРИДИ (F.O.S.) капсули * 90 VIRIDIAN
45.08лв. / 23.05 €

ЦЯЛОСТЕН КОМПЛЕКС ФИБРИ С ФРУКТООЛИГОЗАХАРИДИ (F.O.S.) капсули * 90 VIRIDIAN

АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
92.31лв. / 47.20 €

АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY

МИУМ ЛАБ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дражета * 42
45.50лв. / 23.26 €

МИУМ ЛАБ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дражета * 42

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
44.60лв. / 22.80 €

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г

АКТИВ ОЗОН ГАСТ 120 250 мл
69.00лв. / 35.28 €

АКТИВ ОЗОН ГАСТ 120 250 мл

ЛАКТОБАЛАНС ПРОБИОТИК + ПРЕБИОТИК капсули 425 мг * 60 МИРТА МЕДИКУС
28.36лв. 24.11лв. / 12.33 €

ЛАКТОБАЛАНС ПРОБИОТИК + ПРЕБИОТИК капсули 425 мг * 60 МИРТА МЕДИКУС

ПРОМО

Коментари към E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)
    www.framar.bg 
    на 26 October 2025 в 06:54
    Коментирайте "E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Гуми, емулгатори, стабилизатори
  • Дрян обикновен
  • Брош, Бояджийски брош, Червен брош
  • Пектинът – същност и здравословни ползи
  • Ползи и източници на пектин
  • E440 Пектин
  • Пригответе си ябълково масло като източник на пектин и витамини
  • Пектинова диета
  • Крушите помагат при анемии
  • Желирани плодове
  • Взимайте сутрин на гладно пектин срещу стомашни и чернодробни заболявания
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Автовъзпалителни заболяванияАвтовъзпалителни заболявания

Автовъзпалителни заболявания

от 25 окт 2025г.Прочети повече
Синдром на ЛийСиндром на Лий

Синдром на Лий

от 25 окт 2025г.Прочети повече
В Англия одобриха лекарство за рак на простатата, намаляващо риска от смъртВ Англия одобриха лекарство за рак на простатата, намаляващо риска от смърт

В Англия одобриха лекарство за рак на простатата, намаляващо риска от смърт

от 24 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 4 дни, 16 часа и 4 мин.

Клиниката по дерматология на ВМА - безплатни консултации ноември 25 - атопичен дерматит

преди 4 дни, 22 часа и 53 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще празнувате ли Хелоуин тази година?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

МАКСИМАЛЕН ТЕРМОМЕТЪР ЕУРОФАРМА

МАНШЕТ (МАНШОН) ЗА АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ОМРОН INTELLI WRAP CUFF 22 - 42 см

ОЛИМП СПОРТ НУТРИШЪН АНАБОЛИК АМИНО 5500 МЕГА КАПС капсули * 400

ОЛИМП ЛАБС ГУАРАНА капсули * 60

ОЛИМП ЛАБС ХЕПАПЛЮС капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДУЛКОЛАКС ПИКО перорални капки, разтвор 7.5 мг / мл 15 мл САНОФИ

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 18:46:55

ИМУНОБОР БРОНХО капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 18:20:01

ИМУНОБОР БРОНХО капсули * 30

Коментар на: Гери от 24 окт 2025г. в 17:32:32

АБОКА ГРИНТУС таблетки * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 16:42:44

ГЕЛОРИВОЙС ЧЕРЕША - МЕНТОЛ таблетки за гърло * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 24 окт 2025г. в 16:42:13
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival