Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E440(b) - Амидиран пектин

E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)

от 05 окт 2012г., обновено на 16 яну 2020г.
Редактор: Ваня Боянова
E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin) - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Характеристика

Амидираният пектин - E440(b) е модифицирана форма на пектин. Част от галактуроновата киселина - монозахарид, който е основен компонент на пектина, се превръща с амоняка в амид на карбоксилна киселина. Амидираните пектини са по-толерантни към различните концентрации на калций, които се получават при употребата му.

За да се приготви гел от пектин, при нагряването на съставките се разтваря пектина. След охлаждане под температурата на желиране, започва да се образува гел. Ако този процес се извърши твърде бързо, резултатът ще е синереза или гранулирана текстура, докато по-слабото желиране води до по-меки гелове.

Амидираните пектини се държат като нискоестерни пектини, но се нуждаят от по-малко калций и са по-толерантни към излишъка на този минерал. Също така геловете от амидиран пектин са термообратими. Те могат да се нагреят и след охлаждане отново да се втвърдят, докато обикновените пектинови гелове след нагряване останат течни.

Нива на пектин в пресни плодове и зеленчуци:

  • 1–1,5% - ябълки;
  • 1% - кайсии;
  • 0,4% - череши;
  • 0,5-3,5% - портокали;
  • 1.4% - моркови;
  • 30% - цитрусови кори;
  • 15% - шипка.

Круши, ябълки, гуава, дюля, сливи, цариградско грозде, портокали и други цитрусови плодове съдържат големи количества пектин, докато меките плодове, като череши, грозде и ягоди, съдържат малки количества пектин.

Основните суровини за производството на пектин са сушени цитрусови кори или кюспе от ябълки, като странични продукти от производството на сок. Кюспето от захарно цвекло също се използва, но в по-малка степен. От тези суровини се извлича пектин чрез добавяне на гореща разредена киселина при pH стойности от 1,5 до 3,5. По време на няколкочасова екстракция протопектинът губи част от разклонението си и дължината на веригата и преминава в разтвор. След филтруване екстрактът се концентрира във вакуум и пектинът се утаява чрез добавяне на етанол или изопропанол. Старата техника за утаяване на пектина с алуминиеви соли вече не се използва (освен от алкохоли и поливалентни катиони, пектинът също се утаява с протеини и детергенти).

След това утаеният от алкохола пектин се отделя, измива и суши. Третирането на първоначалния пектин с разредена киселина води до получаване на нискоестерифицирани пектини. Когато този процес включва амониев хидроксид (NH3(aq)), се получават амидирани пектини. След изсушаване и смилане, пектинът обикновено се стандартизира със захар, а понякога и с калциеви соли или органични киселини, за да имат оптимална ефективност при конкретни приложения.

Употреба

конфитюр от праскови

Основната употреба на пектина е като желиращ и сгъстяващ агент, както и като стабилизатор в храната. Основното му приложение е придаването на желеобразна консистенция на конфитюри и мармалади, които иначе щяха да бъдат обикновени сладки сокове. Пектинът също така намалява синерезата в конфитюри и мармалади и увеличава силата на гела на нискокалоричните конфитюри.

При употребата на полусинтетичния амидиран пектин в производството на някои киселомлечни продукти се подобряват структурата и органолептичните свойства на продуктите.

За домакинска употреба пектинът се използва като съставка на захарта за желиране (известна още като желирана захар), където се разрежда до правилната концентрация със захар и малко лимонена киселина, за да се регулира pH.

В някои страни пектинът се предлага и като разтвор, екстракт или като смесен прах за приготвяне на домашно сладко.

домашно сладко от ябълки

За обикновените конфитюри и мармалади, които съдържат над 60% захар и разтворими плодови твърди частици, се използват високоестерни пектини. При нискоестерните и амидираните пектини е необходимо по-малко количество захар, за да могат да се приготвят диетични продукти.

Въздействие върху човека

Според Обединената експертна комисия по хранителни добавки (JECFA) обикновените пектини са напълно безвредни за човешкия организъм и могат да се използват в неограничени количества. Има определена допустима дневна норма обаче за прием на амидиран пектин - Е440(b), която е 25 мг/кг телесна маса.

Източник:

sciencedirect.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:
  • E440 Пектин E440 Пектин
3.4/5 5 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
90.50лв.

АЛАЙВ ИМУННА ЗАЩИТА желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г
44.60лв.

НОВАЛАК ALLERNOVA AR 0-36 месеца 400 г

РЕСКЮ ГЪМИС дъвчащи бонбони * 60
50.80лв.

РЕСКЮ ГЪМИС дъвчащи бонбони * 60

ЖИРОЗИТАЛ капсули * 60  БУРОВ
33.90лв.

ЖИРОЗИТАЛ капсули * 60 БУРОВ

РЕНЕ ФЮРТЕРЕР КАРИТЕ НУТРИ ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАЩА МАСКА 200 мл
85.20лв.

РЕНЕ ФЮРТЕРЕР КАРИТЕ НУТРИ ИНТЕНЗИВНО ПОДХРАНВАЩА МАСКА 200 мл

АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
80.40лв.

АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY

Коментари към E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)
    www.framar.bg 
    на 06 June 2025 в 17:40
    Коментирайте "E440(b) - Амидиран пектин (Amidated pectin)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Гуми, емулгатори, стабилизатори
  • Дрян обикновен
  • Брош, Бояджийски брош, Червен брош
  • За пречистване и при затлъстяване взимайте пектин преди ядене
  • E440 Пектин
  • Крушите помагат при анемии
  • Желирани плодове
  • Пектинът – същност и здравословни ползи
  • Ползи и източници на пектин
  • Взимайте сутрин на гладно пектин срещу стомашни и чернодробни заболявания
  • Пектинова диета
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 5 часа и 31 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 7 часа и 47 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 1 дни, 4 часа и 24 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 2 дни, 20 часа
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Кожен проблем по време на бременност - след посещение на козметик

преди 4 дни, 22 часа и 14 мин.

Услуги в България на speedybook.pro

преди 21 дни, 5 часа и 44 мин.

Какво представлява прозяването

преди 25 дни, 20 часа и 45 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 25 дни, 20 часа и 56 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Брош, Бояджийски брош, Червен брош Брош, Бояджийски брош, Червен брош

Брош, Бояджийски брош, Червен брош

от 22 апр 2024г. Прочети повече
Пектинът – същност и здравословни ползи Пектинът – същност и здравословни ползи

Пектинът – същност и здравословни ползи

от 21 сеп 2020г. Прочети повече
Ползи и източници на пектин Ползи и източници на пектин

Ползи и източници на пектин

от 14 май 2020г. Прочети повече
Пектинова диета Пектинова диета

Пектинова диета

от 04 яну 2018г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

L-АРГИНИН капсули 500 мг * 50 HOLLAND & BARRETT

ДЖОНСЪН BEDTIME БЕБЕШКИ ШАМПОАН 500 мл

ГЛЮКОЗАМИН СУЛФАТ + КУРКУМА таблетки * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

АРОМАНДИСЕ КРИСТАЛИ С ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ ЛИМОН 10 г

ГИНКО БИЛОБА ЕКСТРА капсули 120 мг * 300 УЕБЪР НАТУРАЛС

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:04:35

ЗАФРИЛА таблетки 2 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 13:02:44

ХАЙП ЛИВЪР ГАРД ВКУС МАЛИНА 196 г

Коментар на: Н. Руменова от 06 юни 2025г. в 13:02:09

АНАФРАНИЛ таблетки 25 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:55:12

АМИТРИПТИЛИН таблетки 25 мг * 60 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 06 юни 2025г. в 12:53:20
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival