Начало Хранене Е-тата в храните Гуми, емулгатори, стабилизатори E440 - Пектин

E440 - Пектин (Pectin)

E440 - Пектин (Pectin) - изображение

Характеристика:

Пектинът е стабилизатор, който запазва вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Добива се от цитрусови плодове, ябълки, цвекло. Има свойства на задържащ влагата агент, гелообразуващо вещество и сгъстител. Използват се два вида пектини: разтворими и неразтворими. Разтворимите се съдържат в сока на растенията, а неразтворимия - в целулозата. Тъй като плодовете узряват, по време на съхранението, неразтворимият пектин има способността да се превръща в разтворим.

Употреба:

Пектинът е всепризната и популярна добавка. Разрешена е за използване във всички страни по света. Намира широко приложение в хранително-вкусовата промишленост и се употребява в производството на:

- различни видове бонбони;

- сладкарски и плодови пълнежи;

- желирани продукти;

- млечни продукти;

- сладолед и десерти;

- мазнини за готвене и масла;

- майонези, кетчуп, сосове;

- сладка;

- детски и диетични храни;

- капсули и обвивки във фармакологията;

Въздействие върху човека:

Естественият и пречистен пектин не води до образуването на енергиен запас, затова е абсолютно неутрален. Веществото и неговите продукти са в състояние да извеждат солите на тежките метали от организма. Такива метали са: олово, живак, цинк. Добавката Е 440 помага и за извеждането и на различни токсини, холестерол, жлъчни киселини и много други вредни вещества.

Пектинът е изключително полезен и за децата, затова се използва в производството на храни за тях и в диетичните продукти, одобрен е от множество специалисти.

Въпреки немалкото полезни свойства, трябва да се внимава с употребата на храни, съдържащи веществото, защото може да се появят алергични реакции. Добавката се препоръчва силно на хора, които имат проблеми с обменните процеси в организма.

Дневният прием на Е 440 не трябва да надвишава 50 мг.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеНормативни актовеСъставкиСпортЗдравни съветиЛюбопитноДиетиХрани и ястияБотаникаСоциални грижиНовиниАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияХранене при...