E436 - Полисорбат 65 (Polysorbate 65)
Характеристика
Веществото се отнася към групата на стабилизаторите, използвани за запазване на вискозитета и консистенцията на хранителните продукти и за подобряване на качествата им. С него се обработва брашното, с цел да се подобри качеството на тестените изделия. Добавката може да се употребява като диспергиращ агент, в качеството си на средство за образуване на пяна и като емулгатор.
Е 436 има восъчна структура или представлява маслена течност със слаб горчив привкус и характерен мирис. Получава се чрез полимеризация на сложни естери на сорбитана или на лауриновата киселина в етиленови оксиди. По време на процеса се образуват допустими примеси като: свободна лауринова киселина, разтворители и полиоксиетилени.
Употреба
Добавката Е 436 намира приложение в хранително-вкусовата промишленост в ограничени количества, съобразени с определени условия. Използва се при разтворими в мазнини ароматизатори. Основно се употребява в производството на мазнини и маргарини, в направата на сметана, сладолед, кексове и други.
Веществото се добавя в продукти с висока киселинност, в качеството си на средство за образуване на пяна, а в мазнини - като агент спиращ разпенването. намира приложение във фармакологията и козметиката.
Въздействие върху човека
Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 20 мг на 1 кг телесно тегло и се определя индивидуално. По-рано, разрешеното количество за добавяне в храните е било 10 мг на 1 кг продукт. В някои страни е забранено използването й.
Коментари към E436 - Полисорбат 65 (Polysorbate 65)