E432 - Полисорбат 20 (Polysorbate 20)
Характеристика
Хранителната добавка се отнася към стабилизаторите, които се използват за запазване вискозитета и консистенцията на продуктите и за подобряване на техните свойства. В някои страни е разрешена за употреба, но основавайки се на различни източници, прибавянето й към храните трябва да бъде изключително внимателно.
Полисорбатът е разпръскваш агент, може да се употребява като стабилизатор и като емулгатор. Представлява течност с лимонов цвят и фин горчив вкус.
Е 432 се получава при полимеризация на сорбитанови естери или лауринова киселина в етиленов оксид. В процеса на получаване се образуват примеси като: лауринова свободна киселина, разтворители и полиоксиетилени.
Употреба
Кондензирането на оксиетиленови вериги придава на естерите на киселината и на сорбитана повишена термоустойчивост и стабилност към хидролиза, също и високи показатели на овлажняване и водоразтворимост. Благодарение на тези си качества, добавката Е 432 се нарежда при най-силните емулгатори.
Веществото се използва в хранително-вкусовата промишленост в строго определени количества. Широко приложение намира при приготвянето на диспергирани масла и разтворими в мазнини ароматизатори.
Добавката се употребява основно при производството на маргарини и мазнини, сметана, сладолед, кейкове и други. В продукти с висока киселинност се добавя в качеството си на агент за образуване на пяна, а в мазнини - като средство за спиране на разпенването.
Полисорбатът се прилага във фармакологията и козметиката за направата на хигиенни продукти.
Въздействие върху човека
Максималната допустима дневна доза от добавката е 20 мг на 1 кг телесно тегло и се определя индивидуално. Забранена за добавяне в храните в някои страни по света.
Коментари към E432 - Полисорбат 20 (Polysorbate 20)