E434 - Полисорбат 40 (Polysorbate 40)
Характеристика
Е 434 се отнася към групата на стабилизаторите, използвани за запазване на вискозитета и консистенцията на хранителните продукти и за подобряване на качествата им. Добавката има гелообразна структура или представлява маслена течност с лек горчив вкус и характерен мирис. Получава се чрез полимеризация на сложни естери на сорбитана или на лауриновата киселина в етиленови оксиди. В процеса на получаване се образуват допустими примеси, например: свободна лауринова киселина и разтворители.
Полисорбат 40 се използва като емулгатор за по-лесното получаване на различни емулсии.
Употреба
Ограничени количества от добавката се употребяват в хранително-вкусовата промишленост. Тя намира широко приложение при направата на диспергирани масла и разтворими в мазнини ароматизатори. Добавя се основно в мазнини и маргарини, в производството на сметана, сладолед, кексове и др.
В продукти с висока киселинност Е 434 се прибавя за образуване на пяна, а в мазнини - в качеството си на агент спиращ разпенването. Полисорбатът се използва също във фармакологията и козметиката за направата на средства за лична хигиена.
Въздействие върху човека
Допустимата дневна доза от добавката е не повече от 20 мг на килограм и се определя индивидуално.
Коментари към E434 - Полисорбат 40 (Polysorbate 40)