E431 - Полиоксиетилен стеарат (Polyoxyethylene stearate)
Характеристика
Полиоксиетилен стеарат е стабилизатор, който запазва вискозитета и консистенцията на хранителните продукти. Структурата му наподобява восък, вкусът е леко горчив. Добавката се използва в качеството си на емулгатор, който намира приложение за по-лесното получаване на различни емулсии.
В хранително-вкусовата промишленост се употребяват емулсии на основата на мазнини и вода. Хранителните емулгатори се отнасят към активните повърхностни вещества, т. е. към органичните вещества, които имат определени атомни групи.
Употреба
Полиоксиетилен стеарат намира приложение при приготвянето на млечни емулсии, използвани за хранене на телета.
В хранително-вкусовата промишленост се употребява при направата на:
- хлебни и сладкарски изделия;
- емулсии на основата на мазнини;
- съдържащи мляко продукти и сметана;
- сладолед;
- сосове, супи и готови подправки;
- дъвки;
- козметични продукти.
Въздействие върху човека
Добавката Е 431 е забранена в повечето страни по света. Призната е за канцероген след провеждането на изследвания. Строго е забранено използването й в бебешка и диетична храни. Веществото може да предизвика алергични реакции и да раздразни лигавиците. Не трябва да се приема от хора със стомашни заболявания и нарушени обменни процеси.
Коментари към E431 - Полиоксиетилен стеарат (Polyoxyethylene stearate)