Начало Хранене Е-тата в храните Минерални соли E572 - Магнезиев стеарат

E572 - Магнезиев стеарат (Magnesium stearate)

E572 - Магнезиев стеарат (Magnesium stearate) - изображение

Характеристика:

Магнезиевият стеарат, или магнезиева сол на стеариновата киселина, представлява вещество във вид на леко сапунен бял прах. Разтваря се в алкохол, в масла, но не и във вода. Произвежда се от животински или растителни мазнини.

Употреба:

Магнезиевият стеарат основно намира приложение в козметиката и фармакологията. Използва се като пълнител в основите за направата на декоративна козметика, слага се в пудрите в качеството си на свързващ елемент, увеличава обема на продукта. Добавян в минералната козметика, предотвратява образуването на бучки, втвърдяване и подобрява консистенцията й. Широко се използва при производството на кремове, лосиони, балсами, шампоани и други козметични продукти

Във фармакологията Е 572 се употребява като помощно средство при направата на лекарства.

Въздействие върху човека:

По отношение на работата с магнезиев стеарат, следва да бъдете внимателни, защото в близост до окислители той може да бъде нестабилен. Има свойството да се възпламенява.

Що се отнася до влиянието на веществото върху човешкия организъм, то действа успокояващо. Няма опасност за здравето, ако не се надвишава максимално допустимата дневна доза от до 2500 мг/кг. Е 572 допринася за усвояването на калция, действа благоприятно върху репродуктивната система, укрепва сърцето и кръвоносните съдове, нормализира работата на вътрешните органи, стабилизира ендокринната система, повишава здравината на костите, подобрява храносмилането.

Трябва да се знае, че попадайки в стомаха на човека, магнезиевият стеарат реагира с останалите вещества. При взаимодействието му със солната киселина в стомаха се образува магнезиев сулфат. В комбинация с лекарства, алкохол или енергийни напитки веществото може да навреди на здравето, затова не трябва да се употребява заедно с такива продукти.

4.0, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЗдравни съветиНормативни актовеЛеченияЛюбопитноФизиологияСоциални грижиНовиниАлт. медицинаЛайфстайлСпортХранене при...СъставкиТестовеПсихологияСнимкиИзследванияБотаникаИсторияХрани и ястияПроизводители