E354 - Калциев тартарат (Calcium tartrate)
Характеристика
Калциева сол на винена киселина или калциев тартарат е хранителна добавка, която се отнася към групата на антиоксидантите. Тези вещества се добавят, с цел да се съхранят продуктите за по-дълго време и да се предпазят от гранясване и окисление. Могат да бъдат с естествен произход или синтезирани по химически път.
Тартратите са соли и естери на винената киселина, използват се активно в хранително-вкусовата промишленост. Добавката представлява прозрачни кристали с предимно бял цвят. Е 354 се разтваря във вода, получава се при взаимодействието на винена киселина или калциеви хидроксиди и карбонати.
Калциевият тартарат влиза в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки, употребата му е разрешена във всички страни.
Употреба
Използва се като: регулатор на киселинността (обикновено се добавя в напитки, карамел, дъвки и др.), заместител на солта (в диетични продукти), емулгираща сол (осигурява добрата течливост при топене), стабилизатор на цвета, втвърдител. Съдържа се в много плодове и зеленчуци под формата на винена киселина. Може да се добавя в конфитюри, сладка, желе, за да регулира киселинността. Понякога намира приложение при производството на топени сирена, също във фармакологията.
Въздействие върху човека
Производителите не отричат, че предозирането с добавката може да навреди на човешкото здраве. Не трябва да се забравя, че всяко вещество влияе върху организма в зависимост от индивидуалните си особености и от количеството. За всяка добавка има максимално допустима дневна доза, определена за приемане. За Е 354 тя е 30 мг на килограм телесно тегло - това количество не представлява опасност за здравето.
Коментари към E354 - Калциев тартарат (Calcium tartrate)