E335 - Натриеви тартарати (Sodium tartrates)
Характеристика
Натриевият тартарат Е 335 се отнася към групата на природните антиоксиданти, използва се в качеството си на регулатор на киселинността, заместител на сол, окислител, емулгатор, фиксатор и стабилизатор на оцветители; предпазва продуктите от гранясване, удължава срока им на годност и прави цвета по-устойчив.
На външен вид представлява бели кристали. Разтворимостта на веществото във вода е добра, а в етанол, мазнини и масла не се разтваря. Произходът му е естествен, съдържа се в голяма част от плодовете и зеленчуците под формата на винена киселина.
Е 335 се получава при взаимодействието на натриев карбонат или натриев диоксид (сода каустик) с L-винена киселина.
Употреба
Натриевият тартарат се използва широко в хранително-вкусовата промишленост за регулиране на киселинността; добавя се в готови супи и бульони, в много сладкарски изделия - желета, желирани бонбони, мармалади, пълнежи, сладка, плодови и зеленчукови консерви; съдържа се в маргарините и маслата.
Добавката е разрешена за използване в хранително-вкусовата промишленост във всички страни по света.
Въздействие върху човека
Е 335 не представлява опасност за човешкото здраве, ако се добавя в разумни количества в хранителните продукти. Максимално допустимата доза е 30 мг на килограм телесно тегло. Концентрацията на парите от веществото не трябва да превишава 10 мг на куб. метър, в противен случай е възможно натравяне с изпаренията и изгаряния на дихателните пътища.
Коментари към E335 - Натриеви тартарати (Sodium tartrates)