E336 - Калиеви тартарати (Potassium tartrates)
Характеристика
Калиевият тартарат Е 336 е природен антиоксидант, използва се като регулатор на киселинността, стабилизатор, окислител, емулгатор. Хранителната добавка е смес от органични вещества, близки по физични и химични показатели. Получава се при отделянето на утайка при винопроизводството.
Е 336 представлява кристали с бял цвят, лесно се разтваря във вода, в разтворители с органичен произход (мазнини, етанол) не се разтваря. Калиевият тартарат е основна суровина в производството на винена киселина.
Употреба
Добавката се използва в хранително-вкусовата промишленост като антиоксидант, регулатор на киселинността, емулгатор, стабилизатор. Съдържа се в готовите супи, мармалади, сладка, желета, желирани бонбони, сокове, концентрати. В тестените изделия и печива Е 336 се добавя като набухвател; винопроизводството също се нуждае от веществото.
Добавката е разрешена за използване в повечето страни по света.
Въздействие върху човека
Тъй като калиевият тартарат е с естествен произход, то вредата от използването му е минимална. Той влияе върху венозната система на човека, намалява прилива на венозна кръв, следователно и усложненията при разширени вени и хемороиди. Добавката е диуретик, регулира отделянето на жлъчката, има мек слабителен ефект.
Е 336 не се препоръчва за употреба от деца и хора, склонни към диария, метеоризъм.
Коментари към E336 - Калиеви тартарати (Potassium tartrates)