Начало Хранене Е-тата в храните Антиоксиданти E307 - алфа-Токофероли

E307 - алфа-Токофероли (alpha-Tocopherols)

E307 - алфа-Токофероли (alpha-Tocopherols) - изображение

Характеристика:

Алфа-токоферолът е антиоксидант, способен да предпази хранителните продукти от промяна на цвета вследствие на окислителните процеси. Е 307 се отнася към природните вещества и се добавя в продукти с високо съдържание на масла и мазнини, за да се удължи срокът им на годност. Токоферолът е известен като витамин Е и предпазва клетките на организма от разрушаване, предотвратявайки окислението на мазнините и забавяйки образуването на свободни радикали.

Основното свойство на алфа-токоферола е възможността му да регулира усвояването на кислорода на клетъчно ниво, благодарение на което се препоръчва при недостиг на кислород, заболявания на сърдечно-съдовата система, хипертония, диабет и злокачествени новообразувания. Витамин Е значително подобрява функционалните свойства на метахондрите, които зареждат клетките с необходимата енергия. Това е от особено значение при лечението на онкологични заболявания и при нарушена работа на засегнати от болести органи.

Алфа-токоферолът се смята за витамин на възпроизвеждането и недостатъчното му количество в организма при жените води до нарушения в развитието на плода, а при мъжете до безплодие.

Употреба:

Е 307 се използва като антиоксидант и витамин - за удължаване срока на годност на мазнините и маслата, също за обогатяването им с витамин Е. Алфа-токоферолът намира широко приложение във фармакологията (в производството на лекарства и витамини).

Въздействие върху човека:

Един от разпространените симптоми в резултат на недостиг на Е 307 е мускулната слабост, среща се често при онкологични заболявания. Външни признаци на дефицит от витамина не съществуват, затова диагностицирането му е трудно, но това не означава, че клетките не страдат и не се нанася вреда на организма.

Функционалните свойства на алфа-токоферола се изразяват чрез способността му да предпазва клетките от недостиг на кислород, гарантира усвояването на витамин А. Поради тази причина токоферолът и витамин А трябва да се приемат едновременно.

Допустимата дневна доза Е 307 е достатъчно висока - от 20 до 40 мг.

 

1.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛеченияЗдравни съветиФизиологияИзследванияСоциални грижиНовиниАлт. медицинаЛюбопитноЛайфстайлНормативни актовеСпортХранене при...ИсторияСъставкиСнимкиБотаникаХрани и ястия