Продукти с високо съдържание на хранителни влакна (фибри): сигурен помощник при всяка диета
Хранителните влакна/фибри (или т.нар. целулоза) имат водеща роля в храненето на човек. Това са вещества с растителен произход, които не се усвояват от тялото напълно или в по-голямата си част, а преминават транзитно през него, като със себе си отвеждат токсините, хранителните отпадъци и излишните мазнини.
Съвременните диетолози твърдят, че дневната необходимост от растителни влакна е около 25-30 грама. Да си набавим такова количество съвсем не е лесно, затова понякога се налага да се приемат трици или специални добавки
Благоприятното въздействие на целулозата върху организма се увеличава в пъти, ако дневно се изпиват поне 1,5 литра чиста негазирана вода.
Представяме ви таблици на различни групи от най-често консумираните храни и съдържанието на фибри в 100 грама продукт.
Продукти с високо съдържание на растителни влакна (фибри)
(в 100 грама)
Зеленчуци
Продукт |
Хранителни влакна в 100 грама |
Зеле (сурово прясно) |
2 - 2.4 |
Зеле (задушено) |
2.2 |
Моркови (сурови) |
2.4 |
Моркови (задушени) |
2.4 |
Брюкселско зеле (сварено) |
4.2 |
Броколи (сварени) |
3.3 |
Цвекло (сварено) |
3 |
Цветно зеле (задушено) |
2.1 |
Зелен фасул (задушен) |
3.4 |
Спанак (задушен) |
1.3 |
Картофи (сварени цели и необелени) |
2.2 |
Царевица (сладка) |
7.3 |
Сладки чушки (сурови) |
1.4-1.7 |
Целина (стръкове) |
1.8 |
Стар лук (суров) |
3 |
Пекинско зеле |
1.2 |
Тиква (сварена) |
3.2 |
Сладки картофи (сварени) |
1.3 |
Домати (отглеждани на открито) |
1.3 |
Домати (оранжерийни) |
0.4 |
Зелени тиквички (цукини) |
1.1 |
Плодове (включително сушени и ягодоплодни)
Продукт |
Хранителни влакна в 100 грама |
Авокадо |
6.7 |
Ябълка (необелена) |
2.4 |
Банан |
1.7 |
Кайсия |
2.1 |
Портокал |
2.2 |
Грейпфрут |
1.8 |
Круша (необелена) |
2.8 |
Слива |
1.5 |
Праскова |
2.1 |
Диня (месестата част) |
0.9 |
Грозде (зърната с ципите) |
1.6 |
Сушена кайсия |
18 |
Стафида |
9.6 |
Сушена синя слива |
9 |
Сушени фурми |
6 |
Ягоди |
2-2.2 |
Боровинка |
2.4-3.1 |
Малина |
3.7-6.5 |
Хляб, макарони, зърнено-житни култури
Продукт |
Хранителни влакна в 100 грама |
Пшенични трици |
43.6 |
Пълнозърнест хляб |
6.8-9.2 |
Ръжен хляб |
5.8 |
Лаваш (тънък арменски хляб) |
0.2 |
Бял хляб |
9.7 |
Овесени ядки |
6 |
Бял ориз (сварен) |
0.9 |
Кафяв ориз (сварен) |
1.8 |
Елда (цели зърна, сварени) |
3.7 |
Макарони от твърди сортове пшеница |
3.7 |
Бобови култури, ядки, семена
Продукт |
Хранителни влакна в 100 грама |
Соя |
13.5 |
Леща |
11.5 |
Боб |
12.4 |
Нахут |
9.9 |
Грах |
5.5 |
Бадем (суров) |
7 |
Кашу (сурово) |
3.3 |
Фъстък (суров) |
8.1 |
Шамфъстък (печен без мазнина и сол) |
10.3 |
Орех |
6.7 |
Ленено семе |
27.3 |
Тиквено семе |
4.2 |
Слънчогледово семе |
5 |
woman.ru
Снимки: kulinarika.ru; geradieta.lt; bagiraclub.ru; radiotrek.rv.ua; nadieteprosto.ru
Коментари към Продукти с високо съдържание на хранителни влакна (фибри): сигурен помощник при всяка диета