Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Защо е полезно да ядем сини сливи

Защо е полезно да ядем сини сливи

от 24 юни 2019г., обновено на 21 авг 2020г.
Редактор: Данна Панджарова
Защо е полезно да ядем сини сливи - изображение
  • Инфо
  • Хранителна стойност
  • Витамини и минерали
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Хранителна стойност
Витамини и минерали
Продукти
Коментари
Свързаност

Сливите са богати на антиоксиданти, които са изключително важни за здравето на човека. От векове се използват за подобряване на здравословното състояние, дори се смята, че са едни от първите култивирани плодове в историята. Това няма как да е случайно. Ще разгледаме хранителната стойност на сините сливи, както и здравните ползи за организма от тяхната консумация.

Хранителна стойност на сините сливи за 100 грама продукт:

  • вода – 87 грама;
  • калории – 46 ккал.;
  • протеин – 0,70 грама;
  • мазнини – 0,28 грама;
  • въглехидрати – 11,42 грама, от които 1,4 грама фибри и 9,92 грама захари;
  • витамин С – 9,5 милиграма;
  • калий – 157 милиграма;
  • фосфор – 16 милиграма;

В състава им влизат още фолат, витамин Е, рибофлавин, ниацин, витамин В6, калций, магнезий, желязо, цинк и др.

синя слива

Какви са ползите от консумацията на сини сливи

Богат източник на антиоксиданти

Сред основните ползи на сините сливи са техните антиоксидантни свойства. Плодовете съдържат витамин С, фитонутриенти, като лутеин, криптоксантин, заексин и хлорогенова киселина. Високооксидантните храни помагат за предотвратяването на увреждането на клетките.

Консумирането на продукти с големи количества антиоксиданти се свърза с по-бавно стареене, по-нисък риск от ракови заболявания, красива кожа и по-дълъг живот.

Подобряват храносмилането

Сливите са добър източник на диетични фибри и спомагат за регулирането на храносмилателната система. Сушените сливи са по-ефективни при запек от пресните. Но пък в летните месеци не пречи да консумирате пресни сливи за справяне с проблема. Причината за доброто им действие върху храносмилателната система е наличието на разтворими и неразтворими фибри.

Разтворимите фирби се намират в самия плод се разграждат като "лепило" , което улавя мазнини, захари и бактерии и спомага за извеждането им тялото. Те разграждат въглехидратите и понижават нивата на кръвната захар, лошия холестерол и насърчават сърдечното здраве.

Неразтворимите фибри в обелката на сливата преминават неусвоени през храносмилателния тракт, като по този начин прочистват червата и лигавицата, което е от голяма полза за здравето на червата.

Подобряват сърдечното здраве

Противовъзпалителните свойства помагат за предотвратяването на висок холестерол, диабет и сърдечни заболявания.

Витамин К, присъстващ в сливите, е полезен за сърцето – той предотвратява калцификация на артериите (състояние, при което се натрупват калциеви отлагания в артериите, в резултат на което те се втвърдяват и губят еластичността си). Елементът извлича калция от артериите и не позволява образуванието на опасна плака.

Някои проучвания сочат витамин К като хранителен елемент за намаляване на възпалението. Консумирането на храни с високо съдържание на витамина е от съществено значение за тялото. Той помага да се предотврати високото кръвно налягане и намалява риска за увреждане на сърцето.

Подобряват когнитивното здраве

Фитонутриентите в сините сливи са едно от основните предимства на плода. Те помагат за понижаване на възпалението в неврологичните области и подобряват функцията на мозъка. Фитонутринетите допринасят за запазването на паметта, което е добра превенция срещу деменция и Алцхаймер.

сини сливи

Подсилват имунната система

В състава на сините сливи влиза витамин С, който подсилва имунната система, отслабена поради стрес. Предвид факта, че в наши дни стресът е ежедневие, то не бива да пренебрегваме приема на витамина.

Цинк (който също се съдържа в сливите) в комбинация с витамин С подпомага здравето на дихателните пътища.

Редуцират риска от диабет

Сливите имат нисък гликемичен индекс, въпреки че са плодове. Екстрактът от тях понижава триглицеридите в кръвта и нивото на кръвната захар.

Към ползите на сливите добавяме и наличието на флавоноиди, които предпазват тялото от инсулинова резистентност, увеличавайки чувствителността на клетките към инсулина.

Фибрите също са естествено средство за лечение на диабет, тъй като подпомагат метаболизма и храносмилането.

Противопоказания за консумацията на сини сливи

Сините сливи съдържат оксалати, които могат да причинят камъни в бъбреците. Затова хора, които са предразположени към образуването им, е добре да избягват плода или поне да не прекаляват с консумацията му. Винаги да се следи за реакция след приема им.

Също така се смята, че при някои хора тези съединения пречат на абсорбцията на калций, което увеличава нивата на калций в бъбреците, тъй като той не е усвоен от клетките. Това води до още по-висок риск от образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Източник:

draxe.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:
  • Как сушените сини сливи подпомагат здравето Как сушените сини сливи подпомагат здравето
4.5/5 2 оценки

Хранителна стойност при 100гр.

Вода87 мл.
Белтък0,70 гр.
Мазнини0,28 гр.
Въглехидрати11,42 гр.
Калории46 кал.

Витамини и минерали

витамин С, калий, фосфор и др.

Продукти свързани със СТАТИЯТА

БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА СТРОЙНА ФИГУРА 100 мл
17.20лв.

БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА СТРОЙНА ФИГУРА 100 мл

ФИТО АНТИОКСИДАНТ капсули * 30 ФИТОФАРМА
25.20лв.

ФИТО АНТИОКСИДАНТ капсули * 30 ФИТОФАРМА

ЛАКСАТИНИЛ ФРУКТ МАРМАЛАД 200 гр.
11.90лв.

ЛАКСАТИНИЛ ФРУКТ МАРМАЛАД 200 гр.

БИОЛА ОРГАНИЧНО МАСЛО ЗА СИЯЕЩА СУХА КОЖА 30 мл
58.40лв.

БИОЛА ОРГАНИЧНО МАСЛО ЗА СИЯЕЩА СУХА КОЖА 30 мл

ПЕДИАКИД СИРОП ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧРЕВНИЯ ТРАНЗИТ И КОМФОРТ 125 мл
29.70лв.

ПЕДИАКИД СИРОП ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ЧРЕВНИЯ ТРАНЗИТ И КОМФОРТ 125 мл

Термолабилни
НЕЙЧЪРС ЕЙД ОПТИГУТ - Ц ПРОБИОТИК С КАЛЦИЙ, ИНУЛИН И МАГНЕЗИЙ прах 120 гр.
36.40лв.

НЕЙЧЪРС ЕЙД ОПТИГУТ - Ц ПРОБИОТИК С КАЛЦИЙ, ИНУЛИН И МАГНЕЗИЙ прах 120 гр.

Коментари към Защо е полезно да ядем сини сливи

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Защо е полезно да ядем сини сливи
    www.framar.bg 
    на 16 January 2021 в 03:48
    Коментирайте "Защо е полезно да ядем сини сливи"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Плодове, ягодоплодни
  • Как сушените сини сливи подпомагат здравето
  • 8 ползи за здравето, заради които да ядем сушени сини сливи
  • Диета със сушени сини сливи топи 4 кг за 4 дни
  • Синя слива
  • Сушени сини сливи в шоколад
  • Сладки със сушени сини сливи и орехи
  • Брауни със сушени сини сливи и ром
  • Рецептите на Джейми Оливър: Сини сливи с бадем, запечени в бекон
  • Ориз с пилешко и сушени сини сливи
  • Консумацията на сушени сливи намалява риска от развитие на рак на дебелото черво

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 5 дни, 5 часа и 35 мин.

Толкова ли е полезно червеното цвекло?

преди 338 дни, 10 часа и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 5 дни, 6 часа и 24 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 9 дни, 10 часа и 15 мин.

Комбинация от витамини преди зачеване ?

преди 9 дни, 14 часа и 37 мин.

Аугментин 875 mg и нежелани лекарствени реакции

преди 11 дни, 13 часа и 18 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах