Защо е полезно да ядем сини сливи
Сливите са богати на антиоксиданти, които са изключително важни за здравето на човека. От векове се използват за подобряване на здравословното състояние, дори се смята, че са едни от първите култивирани плодове в историята. Това няма как да е случайно. Ще разгледаме хранителната стойност на сините сливи, както и здравните ползи за организма от тяхната консумация.
Хранителна стойност на сините сливи за 100 грама продукт:
- вода – 87 грама;
- калории – 46 ккал.;
- протеин – 0,70 грама;
- мазнини – 0,28 грама;
- въглехидрати – 11,42 грама, от които 1,4 грама фибри и 9,92 грама захари;
- витамин С – 9,5 милиграма;
- калий – 157 милиграма;
- фосфор – 16 милиграма;
В състава им влизат още фолат, витамин Е, рибофлавин, ниацин, витамин В6, калций, магнезий, желязо, цинк и др.
Какви са ползите от консумацията на сини сливи
Богат източник на антиоксиданти
Сред основните ползи на сините сливи са техните антиоксидантни свойства. Плодовете съдържат витамин С, фитонутриенти, като лутеин, криптоксантин, заексин и хлорогенова киселина. Високооксидантните храни помагат за предотвратяването на увреждането на клетките.
Консумирането на продукти с големи количества антиоксиданти се свърза с по-бавно стареене, по-нисък риск от ракови заболявания, красива кожа и по-дълъг живот.
Подобряват храносмилането
Сливите са добър източник на диетични фибри и спомагат за регулирането на храносмилателната система. Сушените сливи са по-ефективни при запек от пресните. Но пък в летните месеци не пречи да консумирате пресни сливи за справяне с проблема. Причината за доброто им действие върху храносмилателната система е наличието на разтворими и неразтворими фибри.
Разтворимите фирби се намират в самия плод се разграждат като "лепило" , което улавя мазнини, захари и бактерии и спомага за извеждането им тялото. Те разграждат въглехидратите и понижават нивата на кръвната захар, лошия холестерол и насърчават сърдечното здраве.
Неразтворимите фибри в обелката на сливата преминават неусвоени през храносмилателния тракт, като по този начин прочистват червата и лигавицата, което е от голяма полза за здравето на червата.
Подобряват сърдечното здраве
Противовъзпалителните свойства помагат за предотвратяването на висок холестерол, диабет и сърдечни заболявания.
Витамин К, присъстващ в сливите, е полезен за сърцето – той предотвратява калцификация на артериите (състояние, при което се натрупват калциеви отлагания в артериите, в резултат на което те се втвърдяват и губят еластичността си). Елементът извлича калция от артериите и не позволява образуванието на опасна плака.
Някои проучвания сочат витамин К като хранителен елемент за намаляване на възпалението. Консумирането на храни с високо съдържание на витамина е от съществено значение за тялото. Той помага да се предотврати високото кръвно налягане и намалява риска за увреждане на сърцето.
Подобряват когнитивното здраве
Фитонутриентите в сините сливи са едно от основните предимства на плода. Те помагат за понижаване на възпалението в неврологичните области и подобряват функцията на мозъка. Фитонутринетите допринасят за запазването на паметта, което е добра превенция срещу деменция и Алцхаймер.
Подсилват имунната система
В състава на сините сливи влиза витамин С, който подсилва имунната система, отслабена поради стрес. Предвид факта, че в наши дни стресът е ежедневие, то не бива да пренебрегваме приема на витамина.
Цинк (който също се съдържа в сливите) в комбинация с витамин С подпомага здравето на дихателните пътища.
Редуцират риска от диабет
Сливите имат нисък гликемичен индекс, въпреки че са плодове. Екстрактът от тях понижава триглицеридите в кръвта и нивото на кръвната захар.
Към ползите на сливите добавяме и наличието на флавоноиди, които предпазват тялото от инсулинова резистентност, увеличавайки чувствителността на клетките към инсулина.
Фибрите също са естествено средство за лечение на диабет, тъй като подпомагат метаболизма и храносмилането.
Противопоказания за консумацията на сини сливи
Сините сливи съдържат оксалати, които могат да причинят камъни в бъбреците. Затова хора, които са предразположени към образуването им, е добре да избягват плода или поне да не прекаляват с консумацията му. Винаги да се следи за реакция след приема им.
Също така се смята, че при някои хора тези съединения пречат на абсорбцията на калций, което увеличава нивата на калций в бъбреците, тъй като той не е усвоен от клетките. Това води до още по-висок риск от образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур.
draxe.com
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 87 мл. |
Белтък | 0,70 гр. |
Мазнини | 0,28 гр. |
Въглехидрати | 11,42 гр. |
Калории | 46 кал. |
Витамини и минерали
витамин С, калий, фосфор и др. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СИНИ СЛИВИ 190 г
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОГАНЧЕВ НЕКТАР ОТ СИНИ СЛИВИ 250 мл
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОНУКС PRODIGIEUX МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО С НЕРОЛИ 100 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА желирани таблетки * 30
ПРОМОСТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Как сушените сини сливи подпомагат здравето
- Диета със сушени сини сливи топи 4 кг за 4 дни
- Брауни със сушени сини сливи и ром
- Овесен десерт с орехи и сушени сини сливи
- Коняк от сушени сини сливи с лимонов сок и карамфил
- Вино от сушени сини сливи
- Свинско със сушени сини сливи на фурна
- Сладки със сушени сини сливи и орехи
- Сушени сини сливи с орехи в сметана и шоколад
- Сушени сини сливи в шоколад
Коментари към Защо е полезно да ядем сини сливи