Как сушените сини сливи подпомагат здравето

Сушената синя слива е един от най-предпочитаните сухи плодове. Част е от българската кухня от векове, а най-популярните й свойства са свързани с превенцията на запек. Синята слива крие много ползи за здравето, по количества на витамини и антиоксиданти превъзхожда много други плодове.
Витамини и минерали в сушените сини сливи
В състава на синята сушена слива влиза голямо количество витамини: Е, бета-каротин, РР, С и витамини от група В. Освен това тя е богата на микроелементи: желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, кобалт, йод, цинк, флуор, манган, мед; също на други полезни вещества: захари, целулоза, пектини, органични киселини, нишесте, въглехидрати, протеини. От органичните киселини преобладава ябълчената, свое място имат лимонената, салициловата и оксаловата киселини.
Ползи за здравето от консумацията на сушени сини сливи
Грижа за сърцето
Полифенолите в сушените сини сливи влияят на еластичността на стените на кръвоносните съдове, което благоприятства работата на цялата сърдечно-съдова система. Калият, съдържащ се в тези плодове, се отразява добре на сърцето и подпомага неговото правилно функциониране. Благодарение на плода може да намалите кръвното си налягане, да понижите риска от инсулт и инфаркт.
Богатство от антиоксиданти
Сушените сини сливи съдържат голямо количество антиоксиданти (те дори се класират на първо място сред плодовете, богати на антиоксиданти). Учените препоръчват антиоксидантите да влизат в състава на всяко хранително меню, при това всеки ден. Лабораторни тестове показват, че в сушените сливи има голямо количество фитохимични съединения, така наречените хлорогенни и нехлорогенни киселини. Тези два фенолни компонента определят съдържанието на антиоксиданти. Редица изследвания установяват, че от сушените сини сливи, стафидата, смокинята и плодовете на финиковата палма (фурми) в сините сливи в сушен вид има най-голямо количество антиоксиданти, които се поддържат с редовна консумация на продукта.
Голямо разнообразие от витамини
Сините сливи са незаменими при авитаминоза, защото съдържат богат витаминен комплекс. Сравнително често се препоръчват при желязодефицитна анемия, също за компенсиране недостига на калий в организма. Високата енергийна стойност и наличието на полезни вещества в състава им допринасят за енергийния баланс в организма. Важно предимство на сушената синя слива е, че тя напълно запазва полезните свойства на прясната, но това е така само при правилно изсушаване на плода.
Грижа за устната кухина
Оказва се, че консумацията на сушени сини сливи е в състояние да ни избави от кариес и възпалени венци. Това е така, защото в продукта се съдържа антибактериално вещество, което забавя развитието на бактериите, причиняващи заболявания на устната кухина.
Сушени сини сливи против запек
Сушените сини сливи се използват като слабително средство при запек – това е и най-популярната причина много хора да включат в диетата си сушените сливи. Те са богати на фибри и подпомагат редовното движение на червата. Дори само една изядена слива осигурява 3% от препоръчителното дневно количество фибри. Не трябва да се прекалява с приема на плода, тъй като може да получите диария.
Защита срещу остеопороза
В порция от 100 грама сушени сливи се съдържат дневните нужди на човек от елемента бор Калият в състава на тези плодове подпомага грижата за костите. Според някои твърдения консумацията на сушени сливи дори може да доведе до възстановяване от остеопороза при жени в менопауза. Приемът на 100 грама плод за период от 3 месеца дава много добри резултати и допринася за възстановяването на костната плътност. Сушени сини сливи се препоръчват и на хората, страдащи от артрит.
Грижа за косата и кожата
Недостигът на желязо води след себе си косопад, сухота и промяна в цвета на косата. Сините сливи са чудесен източник на полезния елемент, затова включването им в хранителния режим повлиява благоприятно състоянието на кожата и косата. Освен това, витамините от група B и C в състава на плода са от значение за растежа на косата. Тези хранителни вещества укрепват косъма в корена и предотвратяват неговото накъсване и увреждане.
Витамините и минералите в сушените сливи се грижат и за кожата, като забавят процеса на стареене и появата на бръчки.
Противопоказания на консумация на сушени сини сливи
Консумирането на сушени сливи има своите ползи, но не бива да се прекалява с приема им. Те съдържат твърде много естествени захари, което означава, че е добре да имате едно наум, ако следите теглото си. Особено неподходящи са за хора с диабет. Разбира се, дори и да сте на диета за отслабване, може да ги консумирате, но умерено.
Бъдете разумни в количествата, прекаляването може да предизвика диария.
food.ndtv.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 25.0 мл. |
Белтък | 2.3 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 65.6 гр. |
Калории | 264 кал. |
Витамини и минерали
витамини Е, бета - каротин, РР, С, В; желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, кобалт, йод, цинк, флуор, манган, мед |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ желирани таблетки * 75 NATURE'S WAY
АЛАЙВ ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА БРЕМЕННИ ЖЕНИ желирани таблетки * 75
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ СИНИ СЛИВИ 190 г
ФРУТИЛАКС СИРОП ОТ СМОКИНЯ И СЛИВА 150 мл ЕКОФАРМ
НУКС PRODIGIEUX МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО С НЕРОЛИ 100 мл
МАРМАЛАД ОТ СИНИ СЛИВИ 290 г ДР. КЕСКИН
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Защо е полезно да ядем сини сливи
- Диета със сушени сини сливи топи 4 кг за 4 дни
- Синя слива
- Десерт от сушени сини сливи със сметана, орехи и шоколад
- Рецептите на Джейми Оливър: Сини сливи с бадем, запечени в бекон
- Шоколадови бонбони от синьо сирене с орехи и сушени сини сливи
- Задушен лук със сушени сини сливи и домати
- Овесен десерт с орехи и сушени сини сливи
- Консумацията на сушени сливи предотвратява появата на остеопороза при жени в менопауза
- Пилаф с моркови, сини сливи и стафиди
Коментари към Как сушените сини сливи подпомагат здравето