За какво е полезна синята боровинка
Обикновено свързваме здравните ползи на синята боровинка със способността й да запазва зрението и да го лекува. Но това не е единственото й качество. Основното й богатство са антиоксидантите. Те свързват свободните радикали и по този начин не допускат образуването на недоброкачествени тумори, като въздействат върху организма на клетъчно ниво. Така плодът се оказва добро средство в профилактиката срещу ракови заболявания. Антиоксидантите в боровинката се наричат антоцианини. Те се съдържат в репичките, къпините, ябълката, червеното зеле и тъмното грозде. Но рекордът по съдържание на антиоксиданти се държи от синята боровинка.
Състав на синята боровинка
Дребните плодчета са много богати на въглехидрати, калий, калций, фосфор и магнезий. В тях има органични киселини, натрий, мед, желязо и други минерални вещества и витамини:
- витамин К1 – известен още като фолоквинон, той е най-вече свързан със съсирването на кръвта, но подпомага и здравето на костите;
- витамин С – най-известният витамин, важен за имунната система, здравето на кожата и силен антиоксидант;
- манган – помага нормалния амоникоселинен баланс и допринася за обмена на въглехидратите.
Боровинките съдържат също витамини В1, В6, РР, пантотенова киселина, както и малки количества витамини Е, В6 и мед.
Здравни ползи от консумацията на сини боровинки
Подпомага здравето на сърцето
Боровинките са богати на антиоксиданти. Проучване установява, че увеличеният прием на такива храни намалява риска от инфаркт с 32%. Приемът на дребните плодчета намалява кръвното налягане и понижава нивата на лошия холестерол – все фактори, увеличаващи риска от инфаркт.
Понижава нивата на лошия холестерол
Ежедневният прием на 50 грама боровинки в продължение на 8 седмици понижава окислението на лошия холестерол с 27% при хора с повишено тегло.
Проблемът с окисляването на лошия холестерол повишава риска от сърдечни заболявания, така че консумирането на вкусните плодове ще ви предпази от по-сериозни проблеми.
Понижава кръвното налягане
Боровинките понижават кръвното налягане, което е основен фактор за здравето на сърцето. Резултатите от проучвания с продължителност 8 седмици, проведени върху затлъстели хора с риск от сърдечни заболявания, които приемат по 50 грама сини боровинки на ден, отбелязват понижаване на кръвното налягане при участниците в изследването с 4-6%.
Намалява увреждането на ДНК
Оксидативното увреждане на ДНК е неизменна част от живота ни. Смята се, че това се случва с хиляди клетки ежедневно. Увреждането на ДНК е причината, поради която остаряваме. Разбира се, боровинките не са извор на младостта, но високото им съдържание на антиоксиданти подпомагат забавянето на процеса. А увреждането на клетките е основна причина за появата на някои видове рак. Малките сини плодове могат да предпазят тялото от свободните радикали, които увреждат ДНК.
Проучване сред 168 души, пиещи по 1 литър на ден смес от ябълков и боровинков сок в продължение на 4 седмици, показва намаляване на окислителното увреждане на ДНК с 20%.
Подобрява умственото здраве
Оксидативният стрес ускорява процеса на стареене на мозъка и влияе отрицателно върху мозъчната функция.
Проучвания върху възрастни хора доказват връзката на плода с подобряването на паметта, намалявайки умственото стареене до 2,5 години.
Антидиабетни свойства
Боровинките осигуряват умерени количества захар на организма, в сравнение с другите плодове. В една чаша от 150 грама има 15 грама захар, което е еквивалент на една малка ябълка или голям портокал. Въпреки това, биоактивните съединения в боровинките превъзхождат всяко отрицателно въздействие на захарта, когато става въпрос за контрол на кръвната захар.
Изследвания показват, че антоцианините в боровинките имат благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата. Повишаването на чувствителността към инсулин намалява риска от метаболитен синдром и диабет тип 2 – два от най-големите здравни проблеми в света към момента.
Подобрява храносмилането
Тъй като съдържат високи нива на фибри, боровинките са полезни за храносмилателната система. Това ги прави и идеално допълнение към вашата диета за отслабване. Боровинките са известни и с това, че помагат за предотвратяване на запек, газове и подуване на корема.
Забавя стареенето
Боровинките съдържат антиоксиданти, известни с това, че борят опасните свободни радикали в организма. Поради това те предотвратяват признаци на преждевременно стареене като бръчки, фини линии, лош тен, както и отпускане на кожата.
Намалява риска от рак
Проучванията показват, че боровинките имат високи нива на витамин С и мед, както и фенолни съединения, които помагат за предотвратяване на различни ракови заболявания. Тези съединения, заедно с фитохимикалите, допринасят и за спиране на развитието на раковите клетки в човешкото тяло.
Стимулира имунната система
Високата концентрация на витамин С в боровинките стимулира имунната система на човек и помага на тялото да се бори с различните болести.
Подобрява зрението
Лутеинът в боровинките е чудесен помощник в поддържането на очното здраве. Приемът на дребните плодчета предотвратява или забавя появата на свързани с възрастта проблеми с очите като късогледство, катаракта, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация.
Синята боровинка е наситена на пектини, които имат свойството да пречистват стомаха от продукти на разлагане, от шлака и дори от солите на тежките метали.
Регулярната консумация на плода е добро профилактично средство за предотвратяване на сърдечни заболявания. Разбира се, помага за запазване на зрението и подобрява видимостта на тъмно, защото укрепва кръвоносните съдовете в задната част на окото.
Помага също при заболявания на пикочно-половата система – предотвратява появата на тумори на простатата на клетъчно ниво. Това е така, защото този плод забавя процесите на стареене в човешкия организъм. Тъй като растението може да се използва като подмладяващо средство, то въздейства на кръвоносните съдове като ги укрепва, подобрява паметта, предотвратява инфекциозни заболявания и дори може да поддържа в норма телесното тегло.
Други здравни ползи
Синята боровинка е нискокалоричен плод, при това е много богата на витамини, минерали (особено на витамин С, калий и желязо). В нея има и много целулоза. Характерно е, че запазва продължително време свойствата си в замразено и изсушено състояния.
Сокът от плода се употребява като диуретик, също при лечение на нощно напикаване, при камъни в бъбреците. Изплаквания и гаргари с него се правят при ангина, стоматит, катар на горните дихателни пътища.
Фитонцидите, влизащи в състава на тази боровинка, са много ефикасни в лечението на дизентерия, стафилококи, възбудители на дифтерия, също при заболявания от типа на коремен тиф.
Противопоказания за прием на синя боровинка
Ограничете консумацията на сушена синя боровинка, ако са нарушени функциите на жлъчните пътища или страдате от заболявания на задстомашната жлеза.
healthline.com
Снимка: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 84 мл. |
Белтък | 0,7 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 14,5 гр. |
Калории | 57 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В6, РР, С; натрий, мед, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГРЕВИЯ ВИО ЕИД - ЛУТЕИН + БОРОВИНКА + ЗЕАКСАНТИН капсули * 60
НовВИЖЪН ФАКТОРС капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ДРЕНАКС ФОРТЕ С БОРОВИНКА И ЧЕРЕН БЪЗ ПРИ ЗАДЪРЖАНЕ НА ТЕЧНОСТИ таблетки * 60 550451
Нов ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА МЪЖЕ таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОАЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ таблетки 1 г * 30 NATURE`S WAY
ПРОМОЗОЯ СУШЕНИ СИНИ БОРОВИНКИ 125 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- Боровинка синя, Блатна боровинка
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Сок от синя боровинка
- Боровинка черна, Бориче, Брусница
- Сок от червена боровинка
- Мъфини с боровинки
- Десерт с Маскарпоне и боровинки
- Боровинков кейк с лимон и рикота
Коментари към За какво е полезна синята боровинка