Салца
Салца е общо название на група сосове от испанската и мексиканската кухни. Разпространена е по целия свят и се ползва за предястие или гарнитура към месни ястия.
Традиционно салсата се прави с домати, чушки, лук и подправки. В много страни има разновидности на соса, като например Салца Верде (зелен сос) и Салца Негра (черен сос).
Основната съставка на салцата, доматите, са богати на витамини и минерали. Сред тях е витамин C, който е подсилва имунната система и предпазва от инфекции.
Богати на Витамин C са и чушките. Този зеленчук има доказан ефект в борбата с мазнините. Чушките помагат при артрит и намалят риска от рака на гърдата.
Някои подправки, които могат да се сложат в салцата, притежават лечебни свойства и са богати на полезни вещества. Сред тях са босилекът, магданозът и копърът.
Добре приготвената салца със свежи продукти е изключително полезна, но тя рядко се консумира самостоятелно. Внимавайте към какви ястия я добавяйте и избягвайте твърде мазните храни.
СТАТИЯТА е свързана към
- Сосове
- Испански кюфтенца в доматена салца
- Класическа доматена салца
- Доматена салца с репички (Чимол)
- Доматена салца с тофу и авокадо
- Панирани банани с авокадо сос
- Доматена салца с маслини и соев сос
- Салца верде - зелен доматен сос
- Такос със сьомга и салца от ананас
- Ягодова салца с мед и босилек
- Пъстра картофена салата с млечна салца
Коментари към Салца